Politerno > Тернопільщина > На Тернопільщині чиновники саботують реформу місцевого самоврядування

На Тернопільщині чиновники саботують реформу місцевого самоврядування

  • 8 Лютого, 2017
  • 1476 Переглядів
  • 0

Тернопільщина є лідером за кількістю об’єднаних громад, у порівнянні з іншими областями України. Адже на початок 2017-го тут налічується вже 36 ОТГ.

Про це нагадує “Погляд”.

Проте, не всі громади однаково результативні. Тернопільська область має як успішно-показові громади, скажімо Шумська, так і “слабачків”, на кшталт Колодного.

Видання зазначає, що для підтримки роботи об’єднаних громад працюють чимало структур – від профільного заступника голови ОДА до громадських організацій, центрів та асоціацій. Є серед них й такі, які більше шкодять, ніж допомагають.

В редакцію “Погляду” потрапила копія електронного листа за авторством координатора «Центру розвитку місцевого самоврядування» в Тернопільській області Віктора Литвинчука. Цей мейл він надіслав у грудні новоствореним громадам, які готувались до проведення перших виборів.

У Додатках до листа Віктор Юхимович пропонує проекти рішень, які варто прийняти на першій сесії. На перший погляд це – чудова ініціатива, яка б мала полегшити життя новим громадам. Але, як зазначає керівник однієї з громад у телефонній розмові, ці проекти рішень містять жахливі помилки і взагалі можуть паралізувати роботу громади.

Наприклад, Віктор Литвинчук наполягає, що у назві повинно бути вказане слово «громада». Юрист пояснює, що згідно ст.8 Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, “Найменування представницького органу місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади як юридичної особи складається з частини, яка є похідною від власного найменування населеного пункту, визначеного її адміністративним центром, у формі прикметника та відповідного загального найменування представницького органу місцевого самоврядування (сільська, селищна, міська рада)”. Іншими словами використання слів “громада” або “об’єднана” буде суперечити чинному законодавству.

Джерела видання в Тернопільській ОДА підтвердили підозри щодо непрофесійних консультацій та навіть наводять конкретні приклади їх наслідків. Так, за наполяганням пана Литвинчука, ще у 2015-му році громаду Колодного було зареєстровано як Колодненську сільську об’єднану громаду, а не Колодненську сільську раду, як має бути згідно законодавства. У результаті рахунки громади були заблоковані казначейством. Щоб вирішити цю проблему та допомогти громаді у грудні 2016-го у Колодне навіть виїжджали експерти та працівники ОДА.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE