Politerno > Україна і світ > Очікується, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%

Очікується, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%

  • 15 Лютого, 2017
  • 1488 Переглядів
  • 0

Українців може очікувати чергове підвищення цін на газ.

Якщо не буде продовжено державне регулювання цін для потреб населення, так звані спеціальні обов’язки, то виходячи з поточних цін на газ на європейських ринках, курсу гривні та інших факторів, можна очікувати, що ціни на газ для потреб населення зростуть на 40%.

Про це повідомив головний комерційний директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко у своїй колонці НВ Бізнес.

Зокрема він зазначив: “До цього часу облгази і тепловики повинні будуть погасити прострочену заборгованість у сумі 58 млрд грн. і перейти в режим передоплати. Ми розуміємо, що це може стати проблемою, м’яко кажучи. Але ми також розуміємо, що Нафтогаз не може продавати газ компаніям, які не розраховуються за газ, у яких активів «два столи і старий комп’ютер». Для співробітників Нафтогазу, які підпишуть такий договір – прямий шлях до прокуратури. Особливо враховуючи високий ризик «схем» на рівні цих компаній”.

Підвищення цін можливо вдасться відкласти до жовтня, якщо держрегулювання продовжать. А з цим, за словами Юрія Вітренка, ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв МВФ, що спеціальні обов’язки вводилися тільки до 1 квітня.

“До цього часу, як ми розраховуємо, Стокгольмський арбітраж задовольнить наші позовні вимоги до Газпрому, і ми буде імпортувати газ за ціною «хаб мінус». Тоді можна очікувати, що оптова ціна для потреб населення знизиться вдвічі порівняно з поточною ціною, а не підвищиться. Якщо до 1 жовтня не буде позитивного рішення в арбітражі, і якщо використовувати поточні форвардні ціни на газ з постачанням взимку 16/17 року, а інші параметри залишити незмінними, то можна очікувати, що підвищення оптових цін на газ для потреб населення становитиме як мінімум 47%.”, – пояснив представник “Нафтогазу”.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE