Politerno > Україна і світ > Патріарх Кирило написав лідерам держав і Папі Римському про ситуацію з УПЦ (МП)

Патріарх Кирило написав лідерам держав і Папі Римському про ситуацію з УПЦ (МП)

  • 17 Травня, 2017
  • 1519 Переглядів
  • 0

Патріарх Московський і всієї Русі Кирило відправив листи світовим лідерам з приводу розгляду у Верховній Раді законопроектів, що обмежують діяльність Української православної церкви Московського патріархату.

Про це повідомляє прес-служба РПЦ.

Глава РПЦ звернувся до президентів України, Росії, Франції, а також канцлера Німеччини і папи Римському Франциску не допустити релігійної дискримінації.

Патріарх заявив про неприпустимість втягування церкви в політичне протистояння і попередив про “незворотні наслідки” у разі якщо це все-таки станеться. За його словами, прийняття Радою ряду законопроектів “поставить під загрозу конституційні права мільйонів українських віруючих, здатне викликати хвилю насильства і нових захоплень храмів, загострити громадянський конфлікт в Україні, перевівши його в релігійну площину”.

У підсумку це може призвести до ускладнення реалізації мінських угод щодо врегулювання ситуації на сході країни.

Глава РПЦ також вказав на те, що, якщо документи схвалить український парламент, то в країні буде узаконена безпрецедентна для сучасної Європи дискримінація щодо українського православного більшості. На думку патріарха, навіть в радянські часи церква в Україні не стикалася з подібними обмеженнями.

“Щось подібне існувало хіба лише за часів нацистського правління в Німеччині”, – переконаний ієрарх.

Вже сьогодні, 17 травня, Верховна Рада розгляне два законопроекти про статус релігійних організацій. Перший (№4511) – “Про особливий статус релігійних організацій, керівні центри яких знаходяться в державі, яка визнана парламентом України державою-агресором”.

Його прийняття означатиме необхідність узгодження призначення єпископів і митрополитів з місцевою владою.

Другий законопроект (№4128) уточнює мінімальне число прихожан, за рішенням яких громада може перепідпорядкувати інші релігійні організації.

Патріарх Кирило в своїх посланнях зазначив, що за 2014-2016 рік (після насильницьких захоплень) більше 40 храмів УПЦ МП перейшли до Київського патріархату, який вважається в Москві раскольницьким.

Як повідомлялось, завтра біля стін Ради проведуть молебень, щоб зупинити закон про “церковне рейдерство”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE