Politerno > Україна і світ > Купівля року стажу українцям обійдеться в 15 тис. грн (Відео)

Купівля року стажу українцям обійдеться в 15 тис. грн (Відео)

  • 19 Травня, 2017
  • 1424 Переглядів
  • 0

Найбільше від запропонованої пенсійної реформи можуть постраждати люди, які офіційно ніде не були оформлені або отримували зарплату в конвертах.

Ситацію аналізувало видання Вести

Працюючих пенсіонерів чекають великі зміни, а експерти досі не можуть зрозуміти, навіщо уряду знадобилася така дивна опція в пенсійній реформі як “покупка стажу”.

Українцям дають право купувати відсутній стаж, але не більше п’яти років. Механізму, як його будуть вираховувати, поки немає. Однак якщо врахувати, що ціна питання – це сума несплачених в рік податків, то можна вже зробити приблизні розрахунки: 20% податку (ЄСВ) від мінімальної зарплати за рік складуть 7680 грн.

Причому, як заявлено в презентації пенсійної реформи, за один рік покупки стажу буде застосовуватися коефіцієнт 2, за два роки – 1,8. Таким чином, за один рік стажу потрібно буде заплатити 15360 грн.

“Думаю, що ця ідея не працюватиме. Якщо у людини є гроші, то навіщо йому їх віддавати державі, щоб потім отримувати мізерну пенсію. А якщо грошей немає, то і купити нема за що. Те ж саме стосується ідеї, що діти будуть купувати стаж для своїх батьків. Навіщо їм віддавати гроші якомусь дядьку, якщо вони можуть просто ці гроші віддати своїм батькам”, – говорить Охріменко. З цим згоден і Олег Устенко з Фонду Блейзера.

“У нормальних європейських країнах такого правила, як покупка стажу, в принципі не може бути. Це можна застосовувати тільки в бідних країнах. Дійсно, якщо у людей є гроші, то навіщо вони повинні віддавати їх державі? Вони можуть вкласти їх в приватний пенсійний фонд або відкрити накопичувальний рахунок”, – вважає Устенко.

За його словами, в європейських країнах, не дивлячись на те, що офіційно люди повинні виходити на пенсію в 65 років, в більшості випадків вони виходять на пенсію раніше.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE