Politerno > Україна і світ > Доля Тимошенко: або в президенти, або – знову в тюрму

Доля Тимошенко: або в президенти, або – знову в тюрму

  • 9 Червня, 2017
  • 1638 Переглядів
  • 0

Юлія Тимошенко днями зазнала потужних нападів з боку українського уряду та активістів за газовий контракт з Росією в 2009 році.

Українські політологи розповіли про подальшу політичну долю Тимошенко:

“Ніякої раціональної складової в поведінці Банкової і БПП сьогодні немає. Вони побігли по граблях, на які шість років тому наступав Янукович, коли він посадив Тимошенко.

Але я знаю тих, які категорично не рекомендували йому не чіпати її, а тільки інформаційно ізолювати. І через 2-3 роки вона стала б подобою Наталії Вітренко, пішовши на політичний маргінес.

Однак Віктор Янукович зробив фатальну помилку – він показав, що він її боїться і його можна заганяти в вузький коридор. Так його і погнали до самого Майдану”, – прогнозує політолог, глава центру “Третій Сектор” Андрій Золотарьов.

Він додав, що через 3-4 місяці в історії між Тимошенко та владою настане кульмінація – найімовірніше, відбудуться дострокові парламентські вибори. Однак це можуть бути і досить потужні виступи правих сил.

Політолог Олексій Якубін вважає, що зараз влада намагається звалити на Тимошенко провину за високі тарифи, нібито за контрактом з Газпромом, втягнути її в боротьбу в Стокгольмському арбітражі. Хоча, нагадав Якубін, тарифи після Майдану піднімав уряд Яценюка-Гройсмана.

Також, на його думку, всі поточні нападки на лідера БЮТ – це спроба вплинути на її зростаючий електоральний рейтинг, тобто знизити його. Так влада зачищає політичне поле.

“Наприклад, вчора НАЗК передало в поліцію звіт про корупцію і порушення закону про фінансування політпартій в відділенні Батьківщини в Київського області. Це, в тому числі, може бути приводом для зняття Тимошенко, як кандидата на позачергових виборах.

Створюються медіа-приводи, а потім створюються юридичні рамки для гальмування рейтингу Тимошенко, щоб не дати їй простору для удару”, – говорить експерт. Директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник впевнений, що публічним накатом на Юлію Тимошенко, влада дає зрозуміти великому бізнесу, що її та БЮТ не можна фінансувати, інакше бізнес сам потрапить під прес.

“Президентські і парламентські рейтинги Тимошенко хвилюють владу, але це не основна картина дня. Боротьба йде навколо інформаційної картини дня. А Юлія Тимошенко намагається зберегти реальну інформкартіну на відміну від віртуальної реальності, яку пропонує нам уряд.

Так як 2017 рік цілком може стати роком анти-соціальних реформ – аграрна, медична реформа, приватизація і різні корупційні рішення і призначення. Все це влада намагається прикрити забороною на георгіївські стрічки, соцмережі, релігійними заборонами і історичними питаннями.

Тимошенко ж атакує владу, б’ючи по цим болючих місцям. При тому, що в БЮТ депутати активно працюють із західними партнерами, в партії немає депутатів, проти яких не були б порушені справи. Їх всіх тотально контролює влада адміністративним в т.ч. тиском.

Разом з тим, критика Гройсмана Тимошенко під час Стокгольмського арбітражу – це спроба знизити її статус на Заході”, – оцінює ситуацію Бортник.

До чого це призведе таке протистояння? Політичні аналітики прийшли до твисновку, що кампанія проти Юлії Тимошенко – це велика політична мухобойка, щоб тримати всі опозиційні проекти під контролем.

Політексперти навіть не виключають того, що ближче до дати виборів Юлія Тимошенко може бути знову відправлена ​​до в’язниці, так як минуле в політиці, за їхніми словами, має значення.

Однак спроба влади підпорядкувати собі все призведе до того, що абсолютно все виявиться на випаленому полі.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE