Politerno > Україна і світ > Порошенко спробує зробити прем’єром зручного Турчинова

Порошенко спробує зробити прем’єром зручного Турчинова

  • 12 Червня, 2017
  • 1634 Переглядів
  • 0

Президент України Петро Порошенко давно хотів позбутися Володимира Гройсмана на посаді прем’єр-міністра. Як стверджують джерела з оточення обидвох політиків, постійні непорозуміння Президента і прем’єра досягли вже невідворотної точки.

Претендента на це крісло глава держави обирає серед трьох кандидатур.

Так, у ЗМІ раніше просочилася інформація про кандидатуру чинного Генерального прокурора Юрія Луценка, також розглядалася можливість призначення екс-голови Адміністрації президента Бориса Ложкіна, проте останній посісти прем’єрське крісло не захотів.

На сьогоднішній день, компромісною кандидатурою на крісло прем’єра, за даними джерел з найближчого оточення президента, вважається секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов.

Турчинов одночасно входить до партії “Народний фронт” та має доволі тісні взаємини з президентом Петром Порошенком. Джерела стверджують, що їм доволі комфортно співпрацювати. Президент та очільник РНБО також спільно відпочивають. ЗМІ повідомляли, що у 2015 році Порошенко і Турчинов разом з дружинами злітали у дводенну відпустку у місто Дубровник (Хорватія), де відпочивали на яхті українського олігарха Юрія Косюка.

На місце Турчинова в РНБО при такій перестановці прийде Андрій Парубій, який у 2014 році після Майдану вже працював секретарем Радбезу. Посаду голови Верховної Ради в такій конфігурації спочатку пропонували лідеру Радикальної партії Олегу Ляшку. Подейкують Ляшко роздумує над пропозицією, адже, як відомо, давно мітить в крісло спікера парламенту. Проте, на цей пост завжди підійде Ірина Геращенко, яка тривалий час користується особливою довірою президента.

Джерела повідомляють, що під таку схему голоси в парламенті збиратимуть наступним чином: одностайно чи майже одностайно проголосувати за нові розклади можуть депутати НФ; більша частина фракції “Блоку Петра Порошенка”, але точно не всі.

Голоси також нададуть депутатські групи “Воля народу” та “Відродження” взамін на певні преференції у бізнесі та кадрові призначення. Досвід такої співпраці у президента та парламентських фракцій вже є: наприклад, самого Володимира Гройсмана на посаду прем’єра та Юрія Луценка на посаду Генпрокурора обрали таким самим шляхом – проголосували обидві групи.

Та й Ляшко неоднаразово голосами своєї фракції підтримував так звану коаліцію під час важливих для неї голосуваннях, зокрема коли приймався бюджет 2016 та 2017 років.

Завадити реалізації такої багатоходівки можуть дружні стосунки прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та лідера “Народного фронту” Арсенія Яценюка.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE