Politerno > Україна і світ > При зустрічі Дональд Трамп використає Україну для тиску на Росію, доля Порошенка йому байдужа

При зустрічі Дональд Трамп використає Україну для тиску на Росію, доля Порошенка йому байдужа

  • 15 Червня, 2017
  • 1903 Переглядів
  • 0

Про що можуть поговорити Порошенко і Трамп

Після 18 червня відбудеться зустріч президента України Петра Порошенка з президентом США Дональдом Трампом. У МЗС України заявили про те, що подробиці будуть розкриті пізніше, але відзначили, що мають намір обговорити з американською стороною її участь у врегулюванні конфлікту на Донбасі.

Які цілі переслідують Порошенко і Трамп, “Апострофу” розповів експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Анатолій Октисюк.

Під час зустрічі ключовими темами стануть безпека та Мінські угоди. Можливо, Трамп порекомендує Порошенку активізувати процес мирного врегулювання. Думаю, Трамп скаже про необхідність зробити перший крок, який продемонструє небажання президента РФ Володимира Путіна виконувати Мінські угоди.

Може запропонувати проголосувати в Раді закони щодо децентралізації, особливого статусу, щоб позбавити Путіна важливого козиря, що Київ не хоче виконувати політичну складову Мінських угод.

Швидше за все, в Порошенка не вистачить ресурсів, можливостей і голосів, щоб реалізувати ці побажання Трампа. З іншого боку, ця ситуація може зіграти на руку Порошенкові – з’являється привід розпустити парламент, який зриває прийняття важливих законів: земельну, пенсійну реформи, ініціативи, спрямовані на реалізацію “Мінська”.

Нинішня структура влади накопичила критичну масу проблем, по яких неможливо досягти компромісу. Наприклад, той же УДАР шантажує виходом з коаліції, “Народний фронт” став підвищувати ставки в переговорах.

У такій ситуації для Порошенка простіше перезавантажити парламент, ніж постійно домовлятися зі своїми партнерами. Тим більше в нього є певні успіхи, які можна конвертувати у голоси виборців – безвіз, якась стабільність в країні, сюди можна додати зустріч з Трампом.

Візит Порошенка в США дуже важливий для демонстрації зовнішньополітичних успіхів всередині країни. Прозвучать заяви про те, що Україна залишається в пріоритеті західних країн, Вашингтон підтримує нашу територіальну цілісність. Згадають про летальне озброєння та кредити. Скажуть, що будуть допомагати реформувати армію за стандартами НАТО.

Важливість цієї зустрічі для нас підтверджує і те, що українська сторона наполягала на зустрічі з Порошенком – навіть Юлія Тимошенко зустрілася з Трампом, а президент досі ні. Для Порошенка важливо, що він їде з візитом до Вашингтона, і зустріч відбувається не на полях якогось саміту або форуму, де Трамп між іншим зустрічався би з українським президентом.

У свою чергу, для Трампа зараз вже не має значення позиція України, що була під час президентської виборчої кампанії, коли Київ активно підтримував Хілларі Клінтон. Образи образами, але потрібно проводити зовнішню політику і досягати інтересів США за рахунок України.

І тут Україна потрібна для того, щоб використовувати її в якості інструменту тиску на Росію під час переговорів щодо Сирії, Китаю тощо. Трамп зацікавлений, щоб Україна була ефективним інструментом тиску на Росію. В рамках цього візиту можуть з’явитися домовленості про те, як цей інструмент буде діяти.

Якщо говорити про політичні гарантії для Порошенка з боку Трампа, то вони малоймовірні. Тому що Трампу абсолютно нецікаво, залишиться Порошенка у владі чи ні.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE