Politerno > Україна і світ > Богомолець: Медреформа, запропонована МОЗом, вигідна тільки владі (Відео)

Богомолець: Медреформа, запропонована МОЗом, вигідна тільки владі (Відео)

  • 21 Червня, 2017
  • 1543 Переглядів
  • 0

Сьогодні у парламенті лобіюється тільки позиція Міністерства охорони здоров’я. Оскільки те, що пропонує МОЗ, дозволяє зменшити витрати на проведення реформи, зменшити кількість лікарів та лікарень. Натомість закони Комітету ВРУ постійно блокуються.

Таку думку висловила голова Комітету ВРУ з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець на телеканалі ZIK.

“Я не проти медичної реформи, як намагається сказати МОЗ. Я проти побудови соціально залежної держави, що відбудеться після прийняття такої реформи. Адже вона пропонує незахищеним верствам населення за відсутності коштів на рахування користуватися різними субвенціями та субсидіями, що знову ж таки формує залежну націю”, – зауважила Богомолець.

Натомість, додає вона, Комітет з питань охорони здоров’я пропонує закон про обов’язкове медичне страхування, що і вирішить питання відсутності коштів у людей.

“Закон про обов’язкове медичне страхування змушує роботодавця заплатити умовно 100 гривень за свого працівника. Таким чином відбувається поступове наповнення фонду саме державного медичного страхування. Тобто, держава буде зацікавлена, щоб з’являлося все більше людей середнього класу, приватних підприємців, які зможуть за себе заплатити”, – пояснює експерт.

Натомість за концепцією медичної реформи, яку сьогодні пропонує МОЗ, нічого доброго для країни не буде, певна Богомолець.

“У законі, який подало МОЗ до Комітету, є неймовірно велика кількість помилок. Тому зараз, коли документ уже зайшов у парламентський комітет, ми намагатимемося його максимально доопрацювати”, – зауважила голова Комітету ВРУ.

Так, відповідно до гарантій МОЗ, за новим законом люди отримують сімейного лікаря, невідкладну й паліативну допомогу. Натомість від Міністерства представники комітету не змогли отримати відповіді на запитання, зокрема, чи зможе людина викликати лікаря додому, чи зможе сімейний лікар провести необхідні аналізи, і взагалі, які у сімейного лікаря є інструменти?

“Комітет ВРУ з питань охорони здоров’я неодноразово подавав закони і по медстрахуванню, і про засади державної політики, але вони і до сьогодні блокуються в парламенті. Їх не виносять на голосування через те, що усіма групами лобіюється позиція тільки Міністерства охорони здоров’я, адже вона сьогодні вигідна. Оскільки те, що пропонує МОЗ, дозволяє зменшити витрати на проведення реформи, зменшити кількість лікарів та лікарень”, – пояснила Ольга Богомолець.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE