Politerno > Україна і світ > Україна заборонила польським історикам шукати вбитих поляків

Україна заборонила польським історикам шукати вбитих поляків

  • 21 Червня, 2017
  • 1557 Переглядів
  • 0

Україна скасувала дозволи для польської Інституції національної пам’яті на проведення пошуку та ексгумації поляків, похованих в Україні.

Про це повідомляє Inforesist.

Польська делегація на чолі з Адамом Сивеком директором Бюро збереження пам’яті про боротьбу ІНП  провіла зустріч у Львові з представниками Української Інституції національної пам’яті для поновлення дозволів, однак зустріч закінчилася нічим.

Згідно повідомленню, Україна скасувала відповідні дозволи після того, як в квітні був зруйнований пам’ятник Української повстанської армії в Грушовичах (Польща).

За словами Адама Сивека, українці зайняли позицію, неприйнятну для польської сторони, оскільки мова йде про легалізацію таких самовольних “українських пам’яток у Польщі та польських в Україні, а також відновленню оригінальної версії пам’ятника в Грушовичах”, – пояснив Сивек.

Керівник Бюро збереження пам’яті про боротьбу і мучеництво ІНП заявив, що відновлення пам’ятника в Грушовичах неможливе, тому що він не стояв на місці поховання українців, а прославляв УПА.

В ході переговорів Сивек запропонував українській стороні провести в Грушовичах ексгумацію, але, за його словами, українці не зацікавилися цією пропозицією.

Представники ІНП запропонували українській стороні чергову зустріч, на цей раз у Польщі. Як повідомляється, вірогідно, вона відбудеться після канікул.

Нагадаємо, 26 квітня в селі Грушовичі в Підкарпатському воєводстві Польщі були розібрані пам’ятники воїнам УПА, побудовані на місцевому кладовищі 23 роки тому. Монумент, встановлений місцевими українцями, демонтували діячі польських націоналістичних організацій.

При руйнуванні пам’ятника був присутній староста громади, на території якої знаходиться цвинтар. Монумент розорявся за дозволом місцевої влади як “незаконно встановлений”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE