Politerno > Україна і світ > Тарута назвав, скільки мільярдів вивели з України за потурання НБУ (Відео)

Тарута назвав, скільки мільярдів вивели з України за потурання НБУ (Відео)

  • 22 Червня, 2017
  • 1444 Переглядів
  • 0

37 мільярдів – це ті гроші, які банки отримали для збільшення капіталу, і були виведені за чітко структурованими схемами відмивання грошей.

Про це в ефірі програми FACE 2 FACE  заявив Сергій Тарута, народний депутат України, позафракційний.

“37 мільярдів – гроші, які банки отримали для збільшення капіталу, були виведені за чітко структурованими схемами відмивання грошей через прибалтійські банки і через чотири західних банки – два австрійських банки (це “Bank Winter”, “Meinl Bank”), люксембурзький та швейцарський банки. Схема традиційна. 37 мільярдів не повернулися в Україну”, – заявив гість програми.

На його думку, без представника Національного банку України, який був у тимчасовій адміністрації (позаяк ці банки перебували під особливим контролем під час “оздоровлення”), у цій схемі неможливо було обійтися. І навіть якщо відповідний чиновник НБУ сам не взяв “собі до кишені”, то все одно є відповідальним за те, що не зупинив цю кримінальну схему, заявляє народний депутат.

Гість програми нагадав, що в Україні ліквідували 90 банків, активи яких становили 415 млрд грн (без “Приватбанку”).

“Сьогодні ці активи у Фонді гарантування вкладів оцінюються уже у трохи більше 90 мільярдів. Тепер частина з них – це реально зниження вартості цих активів у зв’язку з тим, що капіталізація упала, а частина – це те, що сьогодні за безцінь продають за корупційними схемами. Я думаю, там ми теж знайдемо мільярдів 50-т, як воно все “пройшло через пісок”, – заявив Сергій Тарута.

З його слів, якщо українські правоохоронні органи не впораються, слід буде залучати міжнародні.

Гість програми також заявив, що справа Гонтаревої “іде у пісок”. На це, з його слів, може бути кілька причин. Одна з них, це те, що формування НАБУ відбувалося не за професійним принципом, а за принципом, що “ти ніде не був раніше”. Тож до кваліфікації цих молодих людей є запитання, нині, каже нардеп, вони вчаться і за кілька років можуть бути дуже ефективними.

“І зараз або є стримуючий фактор, з точки зору, нагорі сказали, давайте, Гонтареву наразі пригальмуємо. Або вони реально наразі не можуть сконцентруватися”, – заявив Сергій Тарута.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE