Politerno > Україна і світ > “Безподаткова держава” для своїх, – Подоляк

“Безподаткова держава” для своїх, – Подоляк

  • 29 Серпня, 2017
  • 1415 Переглядів
  • 0

Про прописне та очевидне. Найважливіший фундамент будь-якої успішної держави – жорстке вміння збирати податки. Системно. Не дарма, напевно, ухилення від податків вважають ганебним злочином у супердержавах і карають немилосердними тюремними термінами. З розумінням цього у нас завжди були проблеми.

Наша держава – все ще перебуваючи в статусі failed state – часто заохочувала найбільш спритних “придворних хлопців” легальним правом “не платити”. І тим самим вона сама себе ганебно кресала і принижувала. Сьогодні – бачимо кульмінацію несплат.

Тотальні ухиляння від податків вважаються культом серед новоспечених еліт і посиливших боротьбу вчорашніх “фаворитів”. А легендарний афоризм Коломойського – “хіба я лох, щоб платити податки” – став основою їхнього світогляду.

За останні три з половиною роки розмір незібраних податків виріс у більш ніж 8 разів. Якщо в січні складного 2014 року недоїмка становила всього 9,5 млрд грн, то сьогодні повз складальників податей пролітає вже 77,4 млрд грн. Вагома частина річного бюджету.

Зрозуміло, що це можна з цинічною легкістю компенсувати зростанням тарифів і скороченням різних соціальних виплат. Навіщо дурному обивателю ситно жерти?

Серед крутих неплатників чудові сирітки – ворожий Коломойський, партнер відразу всіх президентів-прем’єрів Ахметов і любий друже Григоришин. І далі за списком найбагатших. Дивує, хіба що, відсутність в десятці найбільших “не” курячого барона Косюка.

Але він їсть з дотацій. Десятки нардепів з різних фракцій теж вважають нинішню державу такою, яка не сміє претендувати на податки. Такий собі суперофшор для обраних, де діє одне непорушне правило – податки платити в Україні НЕ потрібно. Богобоязливий Новинський, народофронтовець Дзензерський, соціально всім співчуваюча Королевська, антигонтаревець Тарута.

Десятки, сотні зажерливих прізвищ. Кожен з них знає, як побудувати рай на землі. Але обов’язково НЕ хоче виплачувати належне. “Жерти, жерти і не ділитися!” – таке нині гасло нашої еліти.

Що це означає?

Все просто. По-перше, держава все ще не ефективна і не вміє примушувати. Нині банально нікому побудувати знеособлену фіскальну систему. Хлопці можуть тільки виставити рахунок за несплачене і за десятину кешем зняти претензії.

По-друге, держава явно слабшає під натиском банальних “блакитних злодюжок” в дорогих костюмах.

По-третє, наростаюча тотальна невиплата податків елітою прямо вказує на те, що держава ними розглядається виключно як тимчасова дійна корова.

По-четверте, в наявності остаточна відірваність ключових держменеджерів від реальності. Той же Гройсман В.Б. всерйоз пропонує перетворити Україну в стартап-націю, але зовсім не помічає ціле стадо обіжравшихся неплатників податків.

Михайло Подоляк, політтехнолог

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE