Politerno > Україна і світ > “Популізм” відміняється – Гройсман хоче знизити ренту на видобуток газу

“Популізм” відміняється – Гройсман хоче знизити ренту на видобуток газу

  • 6 Вересня, 2017
  • 1647 Переглядів
  • 0

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман вважає заслуговуючою на увагу ідею зниження ренти для нових газових свердловин до 12% (з поточних 14-29% залежно від глибини свердловини).

Про це, як повідомляє “Слово і Діло“, він заявив під час засідання уряду 6 вересня.

“Щодо зменшення ренти до 12%, я вважаю, що ця ідея заслуговує на увагу. Необхідно, щоб Мінфін подивився, як це можливо збалансувати з одного боку, з іншого – впровадити ренту таким чином, щоб вона не стала корупційним чинником, щоб не було якихось перехресних проблем. Це потрібно зробити ефективно, публічно, якісно, ​​тоді з цим можна погодитися”, – сказав прем’єр-міністр.

Нагадаємо, восени 2015 року в ефірі програми “Чиста політика” на каналі “112 Україна” лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко завила, що зниження ренти на газ, яке стане можливим завдяки відповідному законопроекту, дозволить суттєво зменшити вартість газу для населення, зокрема на 1000 грн. за тисячу метрів кубічних.

Тоді Юлія Тимошенко нагадала, що законопроект №2835 про внесення змін до Податкового кодексу щодо здешевлення вартості газу для населення, автором якого вона є, парламент ухваливу першому читанні.

За її словами, прийняття цього законопроекту вирішувало дві проблеми.

“Ми знижуємо ренту до 29 % – це середньосвітова практика. Друге: ми зможемо дуже суттєво збільшити видобуток українського газу”, – зауважила лідер “Батьківщини”.

Тимошенко нагадала, що такої високої ренти – 70%, яку запровадив уряд на видобуток газу, ніде у світі немає. Зокрема, в Данії рента найвища – 39 %, у Німеччині – 37% , В Угорщині 30%, Австрії – 22%,Туреччині – 12%.

“Уряд взяв, і в країні, в якій треба збільшити видобуток власного газу, щоб мати альтернативу російському газу, вони взяли – вліпили 70 %ренти, що, в принципі, згубить за декілька років всю газову галузь”, – обурилася лідер “Батьківщини”.

Як відомо тоді її ініціативи представники влади називали популізмом і лобіюванням інтересів компаній з видобутку газу.

А у “Народному фронті” закон про зниження ренти на видобуток газу авторства лідера “Батьківщини” Юлії Тимошенко назвали таким, що руйнує систему субсидій та фактично збільшує ціну на газ для населення.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE