Politerno > Україна і світ > Порошенко позичив $3 млрд для розміщення єврооблігацій, – думки експертів

Порошенко позичив $3 млрд для розміщення єврооблігацій, – думки експертів

  • 19 Вересня, 2017
  • 1378 Переглядів
  • 0

Вчора ввечері президент Порошенко радісно хизувався тим, що Україна розмістила єврооблігації на $ 3 мільярди під 7,375% річних з 15-річним терміном погашення .Однак його захоплення не поділяють фінансові експерти …

Екс-міністр ЖКГ Олексій Кучеренко привів у Facebook дві таких точки зору:

“Здійснилося! Обсяги та інтерес перевищили всі публічні очікування. Ставки для зовнішніх запозичень – “як в кращі роки”! .. Все прекрасно! Чи не так? Ні. Не так.

Що не так? Перше. Навіщо запозичувати під 7,375% на зовнішніх ринках, відхиляючи заявки і бажання інвесторів на внутрішньому ринку під 4,75-5%? (Далі можна не продовжувати, але ..)

Друге. План по фінансуванню дефіциту бюджету 2017 зірваний – за 8 міс “фінансування” на 86 млрд грн не забезпечено (приблизно 3,3 $ млрд.)

Третє. Отримавши озвучені 3 $ млрд Мінфін хоче їх спрямувати не на “закриття” планового дефіциту бюджету (тобто на забезпечення планових витрат), а на “дострокове погашення” держборгу з виплатами в 2019-2010 рр.

Четверте. Не маючи возможсті, як наслідок, здійснити це дострокове погашення по виплатах 2019-2020 Мінфін публічно (!) Цей намір анонсує, чим обвалює ринок і прибутковість за цими інструментами, що відкриває дуже різні можливості.

П’яте. Відповідні зміни до податкового законодавства скасовують оподаткування на доходи нерезидентів на в тому числі подібні доходи, прийнято..в останні дні попередньої сесії.

Шосте. А чи варто продовжувати?!.
П.с .: Поки йшов “процес” роуд-шоу “і переговорів”, не дивлячись на публічну інфу, особисто у мене були стримуючі фактори. Щоб “не нашкодити”.

Уманський Ігор. Радник Президента. ВО Міністра фінансів.

“Уманський абсолютно правий: запозичувати під 7,375% річних в доларах – дуже дорого. Навіть в українських банках, де розміщення валютних депозитів – це бізнес вкрай високоризиковий, таких ставок і близько немає. Не кажучи вже про ринки державних облігацій європейських країн, де вони часто котируються навіть з негативною прибутковістю.

З досвіду минулого: запозичення за кордоном на свідомо невигідних для України умовах робляться або за відкати від кредиторів українським чиновникам, або кінцевими кредиторами при таких запозиченнях є політично впливові українські олігархи, в тому числі у владі, які раніше вивели гроші в офшори, а тепер намагаються заробити на українському бюджеті”.

Суслов Віктор, екс – міністр економіки.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE