Politerno > Україна і світ > Екс-“регіонал” замовив через офшор яхту за 13 мільйонів євро (Фото)

Екс-“регіонал” замовив через офшор яхту за 13 мільйонів євро (Фото)

  • 6 Листопада, 2017
  • 1566 Переглядів
  • 0

Один з колишніх соратників екс-президента України Віктора Януковича, депутат Верховної Ради VI і VII скликань від “Партії регіонів” Антон Пригодський замовив через мальтійську офшорну компанію 37-метрову яхту Santa Matia T вартістю понад 13 мільйонів євро.

Яук повідомляє Hromadske.ua, інформація про це міститься в архіві Paradise Papers, доступ до якого отримали міжнародні асоціації журналістів-розслідувачів.

За даними журналістського розслідування, восени 2013 року Пригодський зареєстрував на Мальті компанію TUC Limited, а в наступному році на її рахунках з’явилися більш 5,5 мільйона євро.

Журналісти звернулися до суднобудівної компанії в Нідерландах під виглядом клієнтів з України та довідалися, що орієнтовна вартість яхти Santa Matia T становить 13,2 мільйона євро без ПДВ, який в цьому випадку складе 30% від ціни судна.

Van Der Valk Shipyard  – Вартість яхти Santa Maria T перевищує 13 мільйонів євро без ПДВ

Згідно з європейським законодавством, щоб судно отримало право ходити в водах Євросоюзу, його власник повинен заплатити ПДВ на території ЄС.

Замовлення яхти через мальтійську фірму дозволило замовнику не робити цього.

Навесні 2017 року Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів ICIJ і Центр розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, які в минулому році оприлюднили цикл розслідування Panama Papers, отримали доступ до нового масиву документів.

Їх назвали Paradise Papers – “Райські документи”, або “Документи з райських островів”.

Журналісти з 67 країн світу проаналізували дані про власників компаній, зареєстрованих в 20 офшорних юрисдикціях, і 5 листопада синхронно опублікували цикл розслідувань, заснованих на цих документах.

Доступ до даних вдалося отримати завдяки витоку інформації з двох компаній в Сінгапурі і на Бермудських островах.

Документи виявилися в розпорядженні німецького видання Süddeutsche Zeitung, яке передало їх журналістам-розслідувачам з ICIJ і OCCRP.

У документах, серед іншого, фігурують понад 10 українських громадян.

Завдяки Paradise Papers стала відома передісторія реєстрації панамських офшорів президента України Петра Порошенка, юристи якого спочатку вели переговори з компанією Appleby з острова Мен, але та відмовила їм через високі ризики.

Також стало відомо, що на початку 2016 року року на острові Мен для радника глави правління “НАК Нафтогаз України” Сергія Олексієнка була зареєстрована офшорна компанія. Її метою було виведення з України 1 мільйона доларів в обхід валютних обмежень, встановлених Національним банком.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE