Politerno > Україна і світ > Радник голови правління “Нафтогазу” планував вивести з України 1 мільйон $

Радник голови правління “Нафтогазу” планував вивести з України 1 мільйон $

  • 6 Листопада, 2017
  • 1654 Переглядів
  • 0

На початку 2016 року року на острові Мен для радника глави правління “НАК Нафтогаз України” Сергія Олексієнка була зареєстрована офшорна компанія. Її метою було виведення з України 1 мільйона доларів в обхід валютних обмежень, встановлених Національним банком.

Про це стало відомо з масиву документів Paradise Papers, які опинилися в розпорядженні Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів та Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP.

Компанія Pioneer Foundation проіснувала близько 15 місяців з моменту реєстрації. Однак журналісти після вивчення документів так і не вдалося з’ясувати, чи здійснювалася через неї валютні трансфери.

Олексієнко стверджує, що ніяких грошових переказів через цю офшорну компанію не здійснювалося, і вона вже закрита.

Однак кореспонденція між Епплбі – юридичною фірмою з острова Мен і українською компанією “Авеллум”, яка також обслуговує інтереси президента України Петро Порошенка, свідчить про намір Олексієнка використовувати створену для нього офшорну фірму саме для виведення валюти з України.

У розслідуванні сказано, що топ-менеджер “Нафтогазу” збирався таким чином обійти обмеження, встановлені Національним банком України для стабілізації курсу національної валюти.

До схеми виведення коштів міг бути причетний російський “Альфа-Банк”, а рахунок для фонду Олексієнка був відкритий у банку Кіпру.

До приходу в “Нафтогаз” Олексієнка займався фінансовою діяльності в приватному секторі, був інвестиційним банкіром. В липні 2014 року він обійняв посаду уповноваженого з перспективних проектів в НАК “Нафтогаз України”, потім став радником глави правління компанії і членом правління “Укртрансгаз” – дочірня компанія “Нафтогаз”.

Навесні 2017 року Міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів ICIJ і Центр розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, які в минулому році оприлюднили цикл розслідування Panama Papers, отримали доступ до нового масиву документів.

Їх назвали Paradise Papers – “Райські документи”, або “Документи з райських островів”. Журналісти з 67 країн світу проаналізували дані про власників компаній, зареєстрованих в 20 офшорних юрисдикціях, і 5 листопада синхронно опублікували цикл розслідувань, заснованих на цих документах.

Доступ до даних вдалося отримати завдяки витоку інформації з двох компаній в Сінгапурі і на Бермудських островах.

Документи виявилися в розпорядженні німецького видання Süddeutsche Zeitung, яке передало їх журналістам-розслідувачам з ICIJ і OCCRP.

У документах, серед іншого, фігурують понад 10 українських громадян.

Завдяки Paradise Papers стала відома передісторія реєстрації панамських офшорів президента України Петра Порошенка, юристи якого спочатку вели переговори з компанією Appleby з острова Мен, але та відмовила їм через високі ризики

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE