Politerno > Україна і світ > Обрано керівника Держбюро розслідувань та його заступників. Що відомо про Романа Трубу

Обрано керівника Держбюро розслідувань та його заступників. Що відомо про Романа Трубу

  • 16 Листопада, 2017
  • 1906 Переглядів
  • 0

Комісія з обрання керівника Державного бюро розслідувань визначилася з кандидатурою на пост керівника Бюро. Ним став екс-прокурор Роман Труба.

“За” нього проголосували 9 членів комісії.

Усього на посаду директора ДБР претендували 19 кандидатів. Військовий прокурор Анатолій Матіос отримав два голоси комісії, чиновник Адміністрації президента Олексій Горащенков також отримав лише два голоси.

Конкурс з обрання директора ДБР тривав понад півтора роки. Кандидати пройшли спеціальну перевірку, психологічні та інтелектуальні тести, поліграф і кілька співбесід. Однак останні півроку конкурс фактично зупинився: комісія не могла визначити, як проводитимуть тест на поліграфі. Наприкінці жовтня проблему вирішили, менш ніж за три тижні провели поліграф, фінальні співбесіди й фінальні голосування.

Конкурсну комісію утворили за принципом квот: троє членів від президента, троє від Верховної Ради і троє від Кабінету міністрів.

Від уряду до складу комісії увійшли: перша заступниця міністра юстиції Наталія Севостьянова, доцент Хмельницького університету управління та права Денис Монастирський та радник голови МВС Іван Стойка. Пізніше його крісло зайняла заступниця міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук, оскільки Стойка не мав документів про вищу юридичну освіту.

Від парламенту до комісії ДБР увійшли народні депутати Владислав Бухарєв («Батьківщина»), Євген Дейдей («Народний фронт») і Микола Паламарчук (БПП). Від президента — два професори КНУ імені Тараса Шевченка Роман Майданик та Віктор Самохвалов, а також партнерка юридичної фірми Sayenko Kharenko Тетяна Сліпачук.

Державне бюро розслідувань покликане розслідувати злочини посадовців найвищого рівня — від екс-президента, усього Кабінету міністрів і керівників відомств, до правоохоронців та суддів. Орган забере в Генеральної прокуратури функцію слідства. Тож, у разі створення ДБР, підлеглі Юрія Луценка зможуть лише наглядати за розслідуванням кримінальних справ і представляти їх у суді. Крім того, до підслідності ДБР належатимуть військові злочини, які наразі розслідує військова прокуратура.

Не «вестиме» Держбюро лише окремі корупційні злочини, які належать до підслідності Національного антикорупційного бюро України.

Так, саме ДБР мало б розслідувати справи про розгін Євромайдану та розстріл Небесної Сотні, трагедію 2 травня в Одесі, стрілянину та вбивство 5 поліцейських у Княжичах. Загалом орган нараховуватиме 1500 співробітників у центральному апараті та семи територіальних управліннях.

Для повноцінного запуску Державного бюро розслідувань недостатньо обрати лише директора і його заступників. Щонайменше, потрібно обрати керівників центрального апарату й регіональних підрозділів, а також співробітників департаменту внутрішнього контролю. Загалом це близько 150 осіб.

Проблема в тому, що обирати їх має та сама конкурсна комісія, що й директора. Якщо не внести необхідні зміни до закону, створення ДБР розтягнеться на роки.

Зараз у Верховній Раді зареєстрований законопроект, який відтерміновує передачу справ Державному бюро розслідувань іншими правоохоронними органами до 1 січня 2019 року.

Тож, якщо депутати терміново не проголосують за цей законопроект і не внесуть зміни до КПК, якими вкотре відтермінують запуск бюро, після 20 листопада в Україні настане колапс правоохоронної системи — Генеральна прокуратура втратить можливість розслідувати нові злочини, а ДБР існуватиме лише на папері.

Як повідомило “Страні” джерело, близьке до процесу переговорів Адміністрації президента і “Народного фронту”, Труба вважається креатурою “Народного фронту”, в конкурсі на посаду глави ДБР він виявився по протекції секретаря РНБО Олександра Турчинова. І він же замовив за нього слово перед Порошенко, каже співрозмовник.

“Турчинов пообіцяв Порошенкові повну лояльність Труби. Порошенко вважає, що таким чином обіграв “Народний фронт”, оскільки отримав не тільки контрольованого главу, але ще і своїх людей на посади заступників. Ними стануть Олексій Горащенко і Ольга Варченко – стовідсоткові люди Порошенко”, – каже наш співрозмовник.

До слова, підтвердився прогноз “Страни”  і по Ользі Варченко. Вона обрана першим заступником глави ДБР. У той же час, кандидатура Олексія Горащенкова на посаду заступника не пройшла. Через те, що він потрапив в скандал з НАЗК, його вирішили замінити на іншого кандидата від АП – Буряка. Його обранот заступником керівника Бюро. “За” нього проголосували 6 з 11 членів комісії.

Олександр Буряк до цього часу був заступником керівника управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва ГПУ. Його безпосереднім керівником є ​​Олександр Авраменко – племінник екс-заступника генпрокурора Володимира Гузиря, керуючий новим “супер-управлінням”, яке включає в себе слідче управління і управління процесуального керівництва.

Читайте також: НАБУ спробують підпорядкувати Державному бюро розслідувань

Хто такий Труба

У послужному списку Романа Труби кілька років роботи прокурором Пустомитівського району Львівської області. Зі Львова до Києва його перевів після перемоги Майдану земляк – тодішній в.о. генпрокурора Махніцький.

Труба зайняв посаду заступника начальника Головного слідчого управління – начальника управління з розслідування особливо важливих справ ГПУ.

Після призначення генпрокурором Віктора Шокіна він був понижений на посаді і звільнився.

З 2015 року очолює юридичну фірму “Сектор права”.

Адвокат Владислав Білоцький після призначення опублікував фото Романа Труби, на столі якого стоїть портрет екс-генпрокурора Віктора Пшонки.

“Дивно, взагалі, що на місці, де у нормальних людей стоять фото з дружиною або дитиною, у всіх ось цих ось колишніх – красуються фотографії Януковичів, Пшонок та інших опальних політиків”, – написав Білоцький в Facebook.

 

Також він сказав, що саме під час перебування Труби в Генпрокуратурі були “злиті” справи Клюєва, Арбузова та інших.

Читайте також: ГПУ використовує піар для блокування початку роботи ДБР

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE