Politerno > Україна і світ > В Україні запрацював новий Верховний Суд і набули чинності нові редакції трьох процесуальних кодексів

В Україні запрацював новий Верховний Суд і набули чинності нові редакції трьох процесуальних кодексів

  • 15 Грудня, 2017
  • 1526 Переглядів
  • 0

Новий Верховний Суд розпочав роботу, а Вищий адміністративний суд, Вищий господарський суд та Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ припинили функціонування. Також набули чинності нові редакції Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та кодексу адміністративного судочинства

Як передають Українські Новини, рішення про дату початку роботи Верховного Суду і набрання чинності кодексів було прийнято на пленумі нового Верховного Суду 30 листопада.

Одночасно з початком роботи нового суду припиняють функціонувати старий Верховний Суд та вищі спецсуди.

Новий Верховний Суд складається з Великої палати, касаційного адмінсуду, касаційного господарського, цивільного касаційного суду і кримінального касаційного суду.

За станом на 15 грудня призначено 113 суддів суду з 200 максимально можливих.

Верховний Суд є єдиним судом, який переглядає у касаційному порядку судові рішення, прийняті судами першої та апеляційної інстанцій.

Суди нижчих інстанцій зобов’язані при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин враховувати висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені у постановах Верховного Суду.

Колегія суддів касаційного суду має право передати справу на розгляд Великої палати Верховного Суду, якщо прийде до висновку, що справа містить виняткову правову проблему і така передача є необхідною для забезпечення розвитку права і формування єдиної правозастосовчої практики.

Велика палата також переглядає в апеляційному порядку судові рішення у справах, розглянутих Верховним Судом україни як судом першої інстанції.

Верховному Суду як суду першої інстанції підсудні справи щодо встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів або всеукраїнського референдуму, справи за позовом про дострокове припинення повноважень депутата Верховної Ради, а також справи щодо оскарження актів, дій чи бездіяльності парламенту, Президента, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Читайте також: Президент наперед планував порушення на конкурсі до Верховного Суду (Відео)

Нові процесуальні кодекси набирають чинності одночасно з початком роботи нового Верховного Суду 15 грудня.

При цьому зміни в Кримінальний процесуальний кодекс, зокрема про обмеження строків досудового розслідування, набудуть чинності через 3 місяці – 15 березня 2018 року.

Одним з нововведень процесуальних кодексів є введення поняття “зразкове справа” і “типова справа” для прискорення розгляду великої кількості однотипних адміністративних спорів.

Відповідно до законодавства, якщо у виробництві одного або декількох адміністративних судів знаходяться типові адміністративні справи, велика кількість яких визначає доцільність прийняття зразкового рішення, суд, що розглядає одну або більше таких справ, може звернутися до Верховного Суду з даної проханням.

У такій ситуації Верховний Суд розглядає зразкове справу як суд першої інстанції.

Рішення Верховного Суду в зразковому справі підлягає перегляду Великою палатою Верховного Суду в апеляційному порядку.

Також новим процесуальним законодавством вводяться штрафи для учасників судового засідання за зловживання процесуальними правами.

Крім того, з 15 грудня починає функціонувати в судах інститут наказного провадження та досудового врегулювання спору.

Згідно з законом, в судах також буде функціонувати єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, яка фактично є втіленням принципу “електронного судочинства”.

“Електронний суд” починає функціонувати через 90 днів з дня опублікування Державною судовою адміністрацією в газеті “Голос України” та на веб-порталі судової влади оголошення про запуск системи.

Крім того, процесуальними кодексами передбачене введення фільтрів для касаційного оскарження в залежності від суми спору.

Читайте також: Одіозні служителі Феміди пішли війною проти Громадської ради доброчесності

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE