Politerno > Україна і світ > Про що насправді говорили Волкер і Сурков

Про що насправді говорили Волкер і Сурков

  • 29 Січня, 2018
  • 1359 Переглядів
  • 0

Твердження, що зустріч Волкера і Суркова була провальною, вдалося домовитися лише про подальший обмін військовополоненими – “білий шум”, щоб заспокоїти українське суспільство. Волкер і Сурков окреслили досить чіткий план дій по Донбасу.

Таку думку сайту “24” висловив військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

Зокрема, зауважує експерт, Волкер ще раз наголосив, що врегулювання збройного конфлікту відбуватиметься тільки на основі мінських домовленостей.

Фактично Волкер визнав, що мінські угоди відповідають міжнародним нормам, отже, обов’язкові до виконання Україною. Американський представник заявив, що Україні треба готуватися до їхньої імплементації – надання особливого статусу ОРДЛО і ухваленню закону про амністію бойовиків, – зазначив Снєгирьов.

Особливо експерт звертає увагу на обговорення сторонами питання введення миротворців. На думку Снєгирьова, сторони погодилися на введення миротворців. Причому, переконаний експерт, за російським сценарієм. Це підтверджує заява Суркова, що план США такий, що його можна реалізувати. Тобто миротворці на лінії розмежування і імплементація пунктів про особливий статус ОРДЛО і амністію бойовиків. Як зауважує фахівець, Волкер і Сурков прийшли до згоди, що введення місії буде поетапне і прив’язане до мінських угод.

Основний момент переговорів Волкера і Суркова – узгодження російської модальності введення миротворців. Миротворці не перекриють україно-російський кордон, а лише його контролюватимуть, охороняючи місію ОБСЄ. Тобто “блакитні шоломи” здійснюватимуть моніторинг переміщення товарів і людей, а не охорону, – наголошує Дмитро Снєгирьов.

Так чи інакше, наголошує Снєгирьов, ні в питанні місії ООН, ні в питанні проведення виборів з Україною, на жаль, ніхто не рахується. Все залежить від узгодження порядку проведення місцевих виборів в ОРДЛО між США і РФ.

Нагадаємо, 26 січня в Дубаї відбулася чергова зустріч спецпредставника Держдепу США Курта Волкера і помічника Путіна – Суркова.

Як заявив після зустрічі Волкер, Росія дала вказівку, контролювала та посприяла війні на Донбасі від початку. Проте вона заперечує таку участь. Також повідомив, що Сполучені Штати вже почали підготовку до того, щоб передати Збройним Силам України американські протитанкові ракетні комплекси “Джавелін”. В інтерв’ю телеканалу “112. Україна” Курт Волкер назвав неприйнятним російський проект резолюції про розміщення миротворців в ОРДЛО.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE