Politerno > Тернопільщина > Суддя, який дозволив забудову “Березолю”, не віддав на поруки ветеранам АТО Михайла Іваненка (Відео)

Суддя, який дозволив забудову “Березолю”, не віддав на поруки ветеранам АТО Михайла Іваненка (Відео)

  • 30 Березня, 2018
  • 2443 Переглядів
  • 0

23 березня 2018 року слідчій суддя Тернопільського міськрайонного суду задовольнив клопотання слідчого в ОВС слідчого відділу прокуратури області та продовжив до 27 квітня 2018 року строк тримання під вартою підозрюваного Михайла Іваненка. Другий місяць активіст перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Сам факт арешту викликав резонанс в громадськості міста, оскільки, слідчими не було наведено жодних обгрунтованих підстав для ув’язнення.

На судді, прокурори лише висловлювали свої припущення та догадки, на підставі яких, вимагали прийняти запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Не зважаючи на спростування адвокатами усіх звинувачень, суд (на чолі з суддею Дуда О. О.) приймає рішення про взяття під варту Михайла Іваненка.

Надаємо вам відео з судового залу, для ознайомлення:

Пройшло два місця після суду, а прокуратура знову подає клопотання про продовження утримувати Михайла Іваненка під вартою. Хоча слідчі не надали суду нових доказів, котрі б могли підтверджувати прийняття саме такого запобіжного заходу.

Виникає чимало запитань до роботи правоохоронних органів. Як за два місяці 10 прокурорів не змогли напрацювати хоч один законний доказ для того, щоб клопотати в суді про продовження утримувати людину під вартою? Викликає здивування і те, що за два місяці не відбулось жодних слідчих дій за участю Іваненка Михайла. Для чого тоді тримають під вартою громадського активіста?

Друге судове засідання очолив знову Дуда О. О. Саме ця людина прийняла рішення про дозвіл будівництва біля ПК «Березіль», попри дію арешту. Громадський активіст Михайло Іваненко висловлював свої суб’єктивні судження в ЗМІ, що стосується забудови та рішення судді Дуди О. О. Адвокат розуміючи, що суддя може діяти упереджено відносно його підзахисного, подає клопотання про його заміну судді.

Михайло Іваненко побоюється, що над ним можуть здійснюватись розправа за активну позицію та підтримку громадян, котрі виступили проти забудови біля ПК «Березіль». Адже підстави для таких побоювань існують. Яскравий приклад з Юлею Квасницею. Жінку, яка організовувала людей проти забудовників і їх армії тітушок, звільнили з роботи в ТДНЗ №13 (дитсадок по вул. Юності) начебто через те, що у неї закінчився трудовий договір.

На жаль, клопотання захисту було відхилено, а суддя вдруге взявся розглядати клопотання про запобіжний захід для Іваненка М.М. Як і два місяці назад слідчі прокурори не надали суду жодний доказів, які б підтверджували продовження найсуворішого запобіжного заходу до підозруваного. Адвокати наводять численні докази того, що утримувати їх підзахисного в слідчому ізоляторі немає потреби. Адже на ім’я Михайла Іваненка не подано жодних заяв про погрози чи інші протиправні дії стосовно усіх сторін кримінальної справи. Іваненка, як сумлінним громадянином, здав закордонний паспорт, щоб унеможливити виїзд з країни. Одружений і характеризується тільки позитивно від роботодавця.

Суддя не бажає розглядати такий запобіжний захід, як домашній арешт (також один із найтяжчих запобіжних заходів ).

Слідчий суддя Дуда О.О. не врахував і клопотання про те, що більше десятка учасників Антитерористичної операції на сході України в залі судового засідання були готові взяти свого побратима на поруки.

Варто також додати, що адвокатом Олександром Яворівським було підняте питання про саботування прокуратурою виконання судового рішення, зокрема перевірку законності затримання Іваненка М.М.

У цій справі виникає чимало запитань, зокрема: суддя, котрий може бути зацікавлений в судових рішеннях стосовно Іваненка М. М.; надто велика увага зі сторони прокуратури (справою займається 10 прокурорів).

Також суд відхилив клопотання сторони захисту про передачу підозрюваного на поруки поручителю Сивирину М.А, повідомили у прес-службі Апеляційного суду в області.

Знаний в Тернополі учасник АТО Микола Сивирин дав коментар журналістам  сайту «20 хвилин» .

– Він мій друг, разом починали з Майдану, – каже Микола Сивирин про Михайла Іваненка. – Коли почались перші «заворушки», він брав активну участь у життєдіяльності і захисті міста, а також пильнував за правопорядком. І добре себе проявив. Коли почалась АТО, Міша активно долучався до комплектування матеріальної частини, часто допомагав медикаментами. Знаю, що він був в добровольчому батальйоні в «Айдар». Існує в мене правило: якщо побратими звертаються за допомогою – надавати її незалежно ні від чого. А там вже суд прийме рішення – винен він в інкримінованих йому злочинах, чи ні. Не мені його звинувачувати в даній ситуації – я ж не суддя.  А у ставленні до мене він завжди був порядним. На даному етапі чим зможу – тим допоможу. І йому, і сім’ї – якщо будуть потребувати допомоги.

Пан Сивирин додав, що  затримання Михайла – підстава однозначно, тому буде знову виступати поручителем під час апеляції. Це буде вже третя спроба взяти на поруки Іваненка Михайла.

Коли Михайлові обирали міру запобіжного заходу вперше,  було групове звернення щодо поручительства, загалом його підписали шестеро людей, в тому числі і Микола Сивирин. Тоді суд відхилив клопотання. Зараз повторно обирали міру запобіжного захисту – поручителем виступав лише пан Микола. Суд знову відхилив клопотання.

Свою підтримку Михайлу Іваненку в залі судового засідання висловив також  екс-начальник добровольчого батальйону «Збруч», майор  Кузяк Володимир. За словами останнього Іваненко допомагав на усіх етапах створення батальйону . Михайла характеризує, як відповідального, дисциплінованого громадянина.

Громадський інформаційний портал

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE