Politerno > Україна і світ > США, Британія і Франція завдали ударів по об’єктах з виробництва хімзброї в Сирії – Путін скликає Радбез ООН

США, Британія і Франція завдали ударів по об’єктах з виробництва хімзброї в Сирії – Путін скликає Радбез ООН

  • 14 Квітня, 2018
  • 1604 Переглядів
  • 0

США, Франція і Велика Британія спільно завдали військових ударів по Сирії у відповідь на застосування президентом Башаром Асадом хімічної зброї проти цивільних осіб.

Про це пише УП з посиланням на AP.

“Щойно я наказав Збройним силам США завдати точних ударів по цілях, пов’язаних потужностями диктатора Башара Асада з виробництва хімічної зброї”, – заявив Трамп.

Гучні вибухи висвітлили небо над сирійською столицею, коли Трамп оголосив про авіаудари.

Трамп заявив, що США готові “підтримувати” тиск на Асада, поки він не припинить злочинні вбивства своїх людей забороненою хімічною зброєю.

Як повідомляє Reuters, глава Пентагону Джим Меттіс повідомив, що в операції задіяно вдвічі більше зброї, ніж в минулому році, коли збройні сили США випустили 59 ракет “Томагавк” по авіабазі військ Асада,

Президент Франції Еммануель Макрон також заявив, що його країна, США і Велика Британія почали військову операцію проти “таємного хімічного арсеналу” сирійського уряду.

За його словами, “червона лінія була перейдена” після ймовірної хімічної атаки минулого тижня в сирійському місті Дума.

У Франції “немає сумнівів”, що сирійський уряд несе за неї відповідальність.

Макрон повідомив, що операція обмежиться ударами по можливостях Сирії виробляти хімічну зброю. Він не повідомив, яку зброю задіяно в операції і по яких саме цілях.

Агентство Reuters з посиланням на Міністерство оборони Великої Британії повідомило, що крилаті ракети були застосовані проти військового об’єкта в 15 милях на захід від Хомса, який, як вважають, є місцем виробництва елементів хімічної зброї.

Як повідомляє Sky news, голова Об’єднаного комітету начальників штабів генерал Джозеф Данфорд заявив, що повітряні удари зруйнували важливу інфраструктуру на трьох об’єктах, пов’язаних з програмою хімічної зброї сирійського режиму.

Першим об’єктом став науково-дослідний центр в Дамаску, який займався розробкою і виробництвом хімічної зброї. Другим – сховище хімічної зброї на захід від Хомса, а третім – склад хімічного обладнання і важливий командний пункт.

Він додав: “Важлива інфраструктура була зруйнована, що відкидає сирійський режим назад. Вони втратять роки досліджень і розробки, сховища і обладнання”.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що схвалила військові удари в Сирії, які спрямовані проти хімічної зброї в цій країні.

Внаслідок авіаударів по близу Хомсу троє цивільних осіб зазнали поранень.

Про це повідомляє CNN з посиланням на сирійське державне телебачення.

“Кілька ракет було перехоплено, вони відхилилися від курсу, тому завдали поранень цивільним особам”, – йдеться у повідомленні місцевих ЗМІ.

Також CNN з посиланням на два офіційні джерела у Пентагоні повідомляє, що серед боєприпасів, які було використано під час удару, були крилаті ракети з повітряним пуском.

Постріли такими ракетами можуть здійснюватися з літаків під час польоту поза межами сирійського повітряного простору.

Повідомляється, що для ударів було застосовано також бомбардувальники США B-1 та один військовий корабель ВМС США, який дислокується у Червоному морі.

За даними Міноборони Великої Британії, під час удару також було застосовано 4 бойових реактивних літаки Tornado.

Франція заявила, що використала ракети, які було випущено з винищувача Rafale.

У свою чергу президент Росії Володимир Путін звинуватив США у посиленні гуманітарної катастрофи в Сирії і заявив, що РФ скликає екстрене засідання Радбезу ООН “для обговорення агресивних дій США та їх союзників”.

Як повідомляє прес-служба Кремля, про це Путін заявив 14 квітня.

“Росія найсерйознішим чином засуджує напад на Сирію, де російські військовослужбовці допомагають законному уряду у боротьбі з тероризмом …. Своїми діями США ще більше посилюють гуманітарну катастрофу в Сирії, несуть страждання мирному населенню, потурають терористам”, – зазначив президент РФ.

Удар по Сирії Путін назвав “актом агресії проти суверенної держави”, який було здійснено “без санкції РБ ООН, у порушення статуту ООН, норм і принципів міжнародного права”.

“Історія розставить все по своїх місцях, і вона вже поклала на Вашингтон важку відповідальність за криваву розправу з Югославією, Іраком, Лівією”, – додав він.

Путін додав, що приводом для авіаудару стало “інсценування застосування отруйних речовин проти цивільного населення – на цей раз у Думі”.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE