Politerno > Україна і світ > Туреччина, Іран, ЄС, Україна, Німеччина – реакція держав на удари по Сирії

Туреччина, Іран, ЄС, Україна, Німеччина – реакція держав на удари по Сирії

  • 14 Квітня, 2018
  • 1541 Переглядів
  • 0

Прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калін, коментуючи удари США, Франції і Великої Британії в Сирії заявив, що дії режиму сирійського президента Башара Асада не могли залишатися без відповіді.

Про це повідомляє Anadolu.

“Використання хімічної зброї є порушенням міжнародного права та злочином проти людства. Було б немислимо залишити сирійський режим, який, як відомо, 7 квітня провів хімічну атаку в Думі, – без відповіді. Ті, хто несе відповідальність за цю атаку, повинні сплатити ціну”, – сказав Калін.

Туреччина також закликає міжнародне співтовариство об’єднатися, щоб запобігти будь-яким подібним хімічним нападам у майбутньому.

“Зусиль із знищення хімічної зброї недостатньо, щоб припинити нестабільність в регіоні. Мета повинна полягати в тому, щоб закінчити війну в Сирії”, – сказав він.

Іран, який підтримує війська Асада та є союзником Москви, засудив удари по Сирії, повідомляє іранське державне агентство Irna.

“Напад на Сирію є злочином, а президенти США і Франції і прем’єр-міністр Великобританії є злочинцями”, – сказав верховний лідер Ірану.

Режим Башара Асада разом з Росією і Іраном більше не може тривати – принаймні, без втрат.

Про це 14 квітня заявив глава Європейської ради Дональд Туск.

“Удар силами США, Франції і Великобританії (по Сирії) дає зрозуміти, що сирійський режим разом з Росією і Іраном не може продовжувати цю людську трагедію, принаймні, не без втрат. ЄС разом з нашими союзниками буде стояти на боці справедливості”, – заявив він.

У свою чергу глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив,  що міжнародне співтовариство несе відповідальність за виявлення та притягнення до відповідальності тих, хто причетний до будь-яких нападів із застосуванням хімічної зброї.

“Використання хімічної зброї є неприйнятним за жодних обставин і має бути найрішучіше засуджено”, – заявив він.

Застосування хімічної зброї будь-ким, будь-де і за будь-яких обставин є грубим порушенням міжнародного права, а особи, відповідальні за такі дії, мають бути притягнуті до відповідальності.

Про це йдеться у заяві МЗС України, яку оприлюднено 14 квітня.

“Україна висловлює солідарність зі США, Великою Британією та Францією і підтримує дії союзників у відповідь на застосування Дамаском хімічної зброї у м.Дума, яке призвело до численних жертв серед мирного населення”, – зазначили у відомстві.

В МЗС також наголосили, що увагу на себе звертає “цілеспрямована підтримка злочинів Дамаска з боку кремлівського режиму, який своїми діями, у тому числі в РБ ООН, послідовно унеможливлює вирішення конфлікту у Сирії відповідно до статуту ООН”.

Уряд Німеччини підтримує дії США, Великої Британії та Франції, які завдали ракетного удару по цілях у Сирії.

Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель, повідомляє Deutsche Welle.

“Військова операція була вимушеною та співмірною задля дотримання міжнародної заборони застосування хімічної зброї та щоб утримати сирійський режим від подальших порушень цієї заборони”, – сказала Меркель.

За її словами, наявні дані свідчать про те, що саме режим сирійського президента Башара Асада відповідальний за застосування хімічної зброї проти власного народу.

“Ми підтримуємо те, що наші американські, британські та французькі союзники як постійні члени Ради Безпеки ООН взяли таким чином на себе відповідальність”, – додала глава німецького уряду.

Як повідомлялось, в ніч на 14 квітня США, Франція і Великобританія завдали ударів у Хомсі у відповідь на застосування президентом Сирії Башаром Асадом хімічної зброї проти цивільних осіб.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE