Politerno > Україна і світ > Чому Україна не може відповісти на незаконні дії РФ на Азовському морі

Чому Україна не може відповісти на незаконні дії РФ на Азовському морі

  • 19 Червня, 2018
  • 1722 Переглядів
  • 0

Росія продовжує посилювати десантну присутність на Азовському морі, заявив секретар Ради Національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов під час його зустрічі із послом Великої Британії в Україні Джудіт Гоф. У регіоні можливі провокації з боку Росії. 

Росія зміцнює позиції у регіоні

Турчинов нагадав про спроби блокування росіянами кораблів, які прямують до українських портів в Азовському морі у червні.

На Азовському морі виникає криза, яку росіяни готували протягом кількох років

Наразі у цьому регіоні Росія розташувала природоохоронні підрозділи ФСБ та посилила їх бойовими одиницями.

Ці формування продовжують незаконно перевіряти усі кораблі у цій акваторії та є причетними до викрадення українських рибалок.

Все ці факти свідчать про посилення присутності Росії в регіоні, повідомив постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін. Він запевнив, що українські військові реагують на ці дії росіян в дозволенних законодавством межах.

РФ використовує не денонсовані вчасно угоди

Однак українцям заважає низка угод із Росією, дія яких досі не припинена. Є навіть внутрішні угоди, вихід з яких повинен оголосити Кабмін без голосування в парламенті.

10% серед 450 міждержавних та міжвідомчих угод із РФ було призупинено з початку російської агресії

Наприклад, угода про рибальство на Азові – це один з документів, який дозволяє росіянам знаходитися у будь-якій точці Азовського моря. Угоди не денонсовані, зокрема, через лобі рибної мафії, заявив Бабін.

“Має бути негайно прийнятий закон про внутрішнє море, прилеглу зону та територіальне море. Бо навіть якщо ми погодимося, що ці води мають існувати, то дуже дивно, що у нас немає такого закону, який хоча б на Чорному морі розв’язав би руки нашим прикордонникам. Сьогодні за відсутності такого закону наші прикордонники можуть зупиняти росіян на відстані 12 миль від берега Одеси, наприклад. А якщо цей закон буде, то вони матимуть право затримувати на відстані 24 миль. Але за дивним збігом обставин Верховна Рада цей закон ніяк не може проголосувати”, – розповів Бабін.

18 червня, у понеділок, президент Петро Порошенко повідомив, що ситуацію в Чорному та Азовському морях, а також дії Росії він обговорюватиме із лідерами Євросоюзу на саміті 9 липня та сподівається на їх жорстку позицію з цього питання.

Лише 10% серед 450 міждержавних та міжвідомчих угод із Росією було призупинено або денонсовано з початку російської агресії, повідомила голова парламентського комітету закордонних справах Ганна Гопко.

У сфері озброєння та захисту на Азовському морі Україна програє Росії

Ситуація з рештою документів не зрозуміла.

Голова парламентського комітету здивована, чому ревізію цих угод міністерство закордонних справ досі не провело. Вже цієї середи питання щодо укладених міждержавних договорів із Росією буде обговорюватися на засіданні комітету, розповіла Гопко.

“Бачимо, що безпекова ситуація погіршилася, що Росія починає навчання. Виникає питання, що робити з угодою від 2003 року про співробітництво між Україною та РФ в Азовському морі і Керченській протоці. Нам потрібно думати, як захищати себе, не дозволяти використовувати води, берегову лінію у розміщенні флотилії РФ у своїх інтересах та ескалації військової ситуації в Азовському морі”, – зазначила Гопко.

Підготовлена операція

На Азовському морі має місце криза, яку росіяни готували протягом кількох років, повідомив екс-заступник начальника Генерального штабу Ігор Романенко. За його словами, росіяни постійно заводять туди нові кораблі, в першу чергу катери з різноманітною глибиною усадки. У сфері озброєння та захисту на Азовському морі поки що Україна програє Росії.

“У нас є артилерійські катери. Нам потрібно робити ракетні катери такі, як Гарпун. Проводимо навчання штурмової авіації. Потрібно підіймати дипломатичне питання”, – запевнив Романенко.

Нагадаємо, що 20 травня російські військові закрили для українських суден 2000 квадратних кілометрів Азовського моря. У відповідь на такі дії РФ Україна обмежила доступ до акваторії на трьох ділянках Азовського моря до осені через проведення навчань.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE