Politerno > Тернопільщина > Проект “Нові лідери”: Людмила Чеховська планує створити притулок для собак у Тернополі (Відео)

Проект “Нові лідери”: Людмила Чеховська планує створити притулок для собак у Тернополі (Відео)

  • 19 Червня, 2018
  • 3761 Переглядів
  • 0

Тернопільська волонтерка Людмила Чеховська взялася допомогти врегулювати чисельність безпритульних тварин у її місті. І вирішила змінити думку українців, наче безпритульні тварини – це чужа відповідальність і клопіт.

Її мрія – побудувати для скалічених звірів справжній дім та вивести ставлення до тварин в Україні на європейський рівень гуманності.

– Моя волонтерська діяльність почалася, – розповідає Людмила, – випадково.

Два роки тому неподалік будинку прибилася собака з двома цуценятами. Вона і її діти потребували допомоги тож Людмила разом з чоловіком не змогли лишитися осторонь. Намагалися викликати фахівців, аби відловити тварин, підлікувати, а згодом стерилізувати і прилаштувати. Проте, кілька спроб виявилися марними.

– Якщо тварина йде до рук, то її взагалі не проблема зловити. Якщо тварина  дика, то склалася така ситуація в місті, що навіть служба, на яку покладений обов’язок, не завжди може щось зробити, – розповідає Людмила.

Людмилу це не зупинило – кілька місяців разом з чоловіком підгодовували собак, аби заслужити їхню довіру. З’ясувалося, що тварини належали до зграї, яка живе на території сусідніх гаражів.

Зрештою деякі собаки таки підпустили до себе – деяких вдалося полікувати та стерилізувати, деяким знайшли господарів. Однак, у лютому цього року, трапився жахливий випадок жорстокості. Одного суботнього вечора, неподалік житлових будинків та безпосередньо біля дитячого садка, невідомий з мисливської рушниці жорстоко застрелив двох собак, що були під опікою подружжя. Волонтери власними зусиллями забезпечували проведення медичної експертизи тіла однієї із вбитих тварин, писали особисті та колективні заяви та клопотання, звертались у ЗМІ та проводили мітинг із трансляцією на сторінках всеукраїнських зоозахисних організацій. Робили все, аби правоохоронні органи справедливо розслідували справу і покарали винних, адже незважаючи на суворе законодавство в сфері захисту тварин від жорстокості (до 8 років позбавлення волі) безвідповідальність та жорстокість людей вражає. Людмила переконана, що цієї біди та інших диких проявів негуманності можна було уникнути, якби у місті був притулок та забезпечена усім необхідним для своєї діяльності служба з відлову тварин. Крім того, ключову роль у виникненні проблеми перш за все відіграють безвідповідальні власники тварин, та неналежний контроль збоку правоохоронних органів, котрі покликані вчасно реагувати на подібні випадки невиконання законодавства. На сьогоднішній день, під щоденною опікою подружжя залишається ще четверо безпритульних тварин.

За роки волонтерства, Людмила Чеховська зрозуміла, що піклуватися про безпритульних тварин нікому – усе лягло на плечі таких, як і вона, небайдужих людей, що у вільний від роботи час присвячують себе захисту тварин. Вона знайшла в місті однодумців і запропонувала об’єднати зусилля. Наразі, планують створити притулок для чотирилапих безхатьків та всіляко розвивають напрямки зоозахисту в місті.

– Спочатку разом з командою розробників для центру допомоги безпритульним тваринам “Вірні Друзі” безкоштовно зробили сайт www.virnidruzi.com.ua аби допомогти їм збирати кошти на потреби підопічних тварин. З того часу і розпочалась наша тісна співпраця. Зараз на сайті є можливість ознайомитись з новинами про підопічних та благодійними акціями, які ми регулярно проводимо. Також бажаючі допомогти можуть пожертвувати на притулок, на утримання теперішніх підопічних та побачити тваринок, котрі шукають господаря – розповідає Людмила.

У волонтерів “Вірні друзі” є немало тварин. Найскладніше прилаштувати тих, які найбільше потребують опіки або мають ті чи інші вади, але навіть не беручи до уваги тварин з особливими потребами, досить велика частина людей в країні ставиться до заведення домашньої тварини без належної відповідальності і шукає в тварині не відданого друга, а радше новий соціальний статус та самоствердження. Свідчення цьому нещодавній випадок, коли під нашу опіку потрапив породний, але не цілком здоровий котик. Потенційних господарів була черга, жодні застереження про особливий догляд і лікування не лякали і не зупиняли людей домогтись опіки над тваринкою. Однак, всього за місяць часу після всиновлення люди повернули тварину будучи неготовими взяти на себе опіку і догляд за нею… Все це свідчить про одне – люди все ще вибирають тварину за красою, а не для душі. У розвинених західних країнах, дуже часто все навпаки – тварина з сумною історією та нелегким життям, що опинилась в притулку має найвищі шанси знайти люблячу і відповідальну сім’ю.

Ми плануємо, щоб притулок був, хоча б на 200-300 собак. Також, притулок потрібен і для котів, – каже Людмила

Звісно це не дозволить забрати всіх тварин з вулиці у притулок, адже притулок є лише базою для здійснення допомоги тваринам у лікуванні та прилаштуванні. Зараз просто немає можливості допомогти всім тваринам, котрі потребують цього, тому що волонтери не можуть забрати всіх собі додому чи наставити будки по всьому місті, та й зловити диких твраин знову ж таки немає можливості. Однак, притулок, в сукупності з іншими факторами, серед яких і обов’язкова реєстрація і стерилізація домашніх тварин, що не підлягають ліцензійному розведенню, і контроль за дотриманням природоохоронного законодавства – дозволять поступово вирішити проблему.
Ще, у майбутньому звіринці та у школах, разом з друзями-волонтерами, Людмила планує проводити уроки гуманності для дітей, бо певна – частина тварин опинилася на дворі саме через людську безвідповідальність і байдужість. Надзвичайно важливо виховувати дітей на прикладах гуманного ставлення до тварин, розуміння поведінки тварин, а також ознайомити із законодавством у сфері зоозахисту, адже діти вбирають інформацію дуже швидко, і дуже часто орієнтуються в питанні гуманності краще за нас, дорослих, тому важливо налагодити і зберегти зв’язок дітей з природою. “Ми відповідаємо за тих, кого приручили”.

До речі, за програму Людмили Чеховської проголосувало 1125 виборців. Доля її програми буде вирішена наприкінці літа під час презентації проектів сотні Лідерів.

Нагадаємо, протягом 2,5 місяців третього етапу на телеканалах СТБ, ІСТV та “Новому каналі” виходитимуть сюжети про сотню лідерів та зміст їх програм. Переглянути їх можна за посиланням: https://goo.gl/v4qduw

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE