Politerno > Україна і світ > Politico повідомило, що МХП обходить квоти ЄС – у Косюка спростовують звинувачення

Politico повідомило, що МХП обходить квоти ЄС – у Косюка спростовують звинувачення

  • 20 Червня, 2018
  • 2120 Переглядів
  • 0

“Курячий барон” Юрій Косюк знайшов хитрий і цілком законний спосіб обійти жорсткі обмеження на імпорт курячого філе в ЄС.

Про це пише ЕП з посиланням на Politico.

“Європейські фермери обурені тим, що український топ-олігарх ухиляється від мит ​​і нарощує експорт курки, використовуючи геніальну інтерпретацію торгової угоди Брюсселя з Києвом”, – йдеться в статті.

У Брюсселі використовуються високі тарифи і обмежувальні імпортні квоти для захисту фермерів ЄС від занадто великої конкуренції з боку імпортерів курячого філе.

“Але МХП, компанія, на частку якої припадає половина виробництва курячого м’яса в Україні, знайшла спосіб обійти обмеження”, – йдеться в статті.

Відповідно до торгового договору, Україна отримала право експортувати курячу грудинку з кісткою.

“Курятина з кісткою відправляється на заводи ЄС, де кістку відрізають і продають як куряче філе”, – йдеться в статті.

За даними Європейської комісії даних про торгівлю, імпорт української курячої грудки з кісткою крила виріс з нуля в 2015 році до 3,5 тис тонн в 2016 році, а потім до 27 тис тонн в 2017 році.

Джон Річ, член правління МХП, відповів, що звинувачення в тому, що компанія наводнює європейський ринок, – це “барвисте перебільшення” і “грубе перекручування фактів”.

У той же час, компанія “Миронівський хлібопродукт” Юрія Косюка спростувала звинувачення в порушенні умов договору про асоціацію з ЄС щодо експорту курятини.

Про це ЕП повідомили в прес-службі компанії.

“МХП та інші виробники курятини, що є сертифікованими та поставляють курятину до країн ЄС, грають абсолютно за тими правила, що прописані в Угоді про асоціацію з ЄС”, – заявили у прес-службі.

“Для кожного виду продукції існує митний код (CN code), а також система кодування продукції BTI. То ж ми поставляємо продукцію виключно у законному полі та відповідно до угоди”, – прокоментували у МХМ.

У 2017 році експорт МХП становив близько 220 тис. тон курятини, з яких в ЄС – близько 30% від обсягу, тобто близько 64 тис. тонн м’яса птиці.

За даними агрохолдингу, загальний обсяг експорту курятини з України до країн ЄС становив близько 80 тис. тонн, тоді як експорт курятини з країн ЄС до України становив близько 165 тис. тон, тобто вдвічі більше, ніж експорт курятини з України.

“Країни ЄС щорічно споживають близько 13 млн тонн курятини, а Україна поставляє на цей ринок близько 0,6% від споживання. Що стосується імпорту до ЄС, то щорічно ЄС імпортує близько 800-900 тис. тонн курятини, 50% з яких квотовано для виробників із Бразилії та Таїланду, квота України складає близько 4%”, – додали в компанії.

В МХП заявили, що звинувачення з боку експертів ЄС щодо “гри не за правилами” є абсолютною брехнею.

“Ми розуміємо, що кожна держава, а у нашому випадку, ЄС, захищають інтереси фермерів та виробників курятини країн ЄС. Це правильно. Але це не повинно бути зроблено через звинувачення, які стосуються експорту продукції МХП до країн ЄС”, – зазначили в прес-службі.

Нагадаємо, раніше Косюк розкритикував встановлений ЄС обсяг квот в 20 тисяч тонн на імпорт курятини і назвав квоти “обманом України”.

У січні-вересні 2017 року група компаній “Миронівського хлібопродукту” отримала з бюджету аграрні дотації на суму 1,25 мільярда гривень.

Згодом ми повідомляли, що комітет Верховної Ради з питань бюджету врахував в проекті бюджету на 2018 рік поправку, яка дозволяє великим агрохолдингам отримувати мільярдні дотації з державної казни.

Казначейська служба України у відповіді на запит Центру протидії корупції підтвердила, що частина конфіскованих навесні “грошей Януковича” пішла на дотації аграріям.

“Миронівський хлібопродукт” є найбільшим виробником курятини в Україні. За оцінками компанії, “МХП” займає 55% вітчизняного ринку курятини.

У 2016 році МХП запустив завод з переробки м’яса птиці в Нідерландах, інвестиції в проект становили 3,5 млн доларів. У 2017 році компанія у співпраці з європейським дистриб’ютором заснувала м’ясопереробний завод в Словаччині. Обсяг інвестицій – близько 3 млн доларів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE