Politerno > Україна і світ > Стало відомо, коли в Україні буде сформовно Вищий антикорупційни суд

Стало відомо, коли в Україні буде сформовно Вищий антикорупційни суд

  • 16 Серпня, 2018
  • 1232 Переглядів
  • 0

Вища кваліфікаційна комісія суддів розраховує, що конкурс на посади суддів Вищого антикорупційного суду завершиться в першій половині лютого 2019 року.

Про це в ефірі «Громадського» повідомив голова ВККС Сергій Козьяков.

За його словами, процедура відбору суддів, згідно з планами комісії, має тривати 7 місяців.

Козьяков нагадав, що ВККС надає рекомендації, після чого затвердити кандидатів має Вища рада правосуддя, а вже тоді рішення передадуть до Адміністрації президента, бо глава держави має підписати відповідний указ.

«Я думаю, що у березні суд буде сформований. Але я не сказав, що запрацює. Для цього потрібно трошки часу. Я думаю що до кінця весни», – заявив голова ВККС.

Як повідомлялось, МВФ схвалив оновлений план щодо Антикорупційного суду але цього недостатньо для отримання траншу.

Нагадаємо, у підписаному та опублікованому законі “Про Вищий антикорупційний суд” виявилась норма про те, що кримінальні справи, які вже наразі спрямовані до суду першої інстанції, не підлягають перегляду у апеляційній палаті ВАС. Апеляцію по цих справах мають розглядати загальні суди, навіть якщо ВАС на той момент вже запрацює. Ця правка виводить з розгляду ВАС всі нинішні резонансні справи щодо топ-корупції; на розгляд майбутні антикорупційних суддів надходитимуть лише майбутні справи.

Така норма з’явилася в оприлюдненому тексті закону. Ця правка не була зачитана головою комітету правової політики та правосуддя Русланом Князевичем у сесійній залі перед ухваленням закону та не обговорювалася на комітеті.

Як заявила тоді директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард, Міжнародний валютний фонд очікує від України скасування суперечливої норми про апеляцію в законі “Про Вищий антикорупційний суд”.

 

Читайте також: Три сценарії взяття Антикорупційного суду під контроль Адміністрацією президента

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE