Politerno > Україна і світ > Експерти ОЗХЗ підтвердили версію Британії про застосування “Новічка” в Еймсбері

Експерти ОЗХЗ підтвердили версію Британії про застосування “Новічка” в Еймсбері

  • 5 Вересня, 2018
  • 1417 Переглядів
  • 0

Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердила оцінку Британії про те, що під час атаки в Еймсбері було застосовано нервовий агент “Новічок” такого ж типу, що і під час атаки проти Сергія і Юлії Скрипалів у Солсбері.

Про це йдеться у повідомленні МЗС Британії.

“Незалежний звіт ОЗХЗ сьогодні підтвердив оцінку Сполученого Королівства, за якою було ідентифіковано хімічну речовину через яку загинула в Еймсбері 8 липня Дон Стерджес. Це був нервовий агент “Новічок” такого ж типу, який використовувався під час спроби вбивства Сергія і Юлії Скрипалів раніше цього року” – йдеться у повідомленні.

Експерти ОЗХЗ двічі відвідали Британію для збору зразків після нападів у Солсбері і Еймсбері.

“Безрозсудність російської держави у завезенні нервового агента до Британії та повне ігнорування безпеки громадян є жахливою та безвідповідальною.” – сказав голова МЗС Британії Джеремі Хант.

“Це ще одне нагадування про важливість того, щоб міжнародне співтовариство спільно підтримувало глобальну заборону на використання хімічної зброї всіх видів, і забезпечувало дотримання міжнародного порядку, щоб ми могли захищати наших громадян”, додав він.

Як зазначається у повідомленні, британська поліція продовжує розслідування випадків отруєння в Еймсбері та Солсбері.

Нагадаємо, 30 червня в лікарню міста Еймсбері доставили 45-річного Чарлі Роулі і його співмешканку, 44-річну Дон Стерджесс. Вони були отруєні тією ж речовиною, від якої постраждали екс-шпигун Сергій Скрипаль і його дочка, знайдені 4 березня непритомними в британському місті Солсбері.

8 липня стало відомо, що Стерджесс померла, а Роулі через кілька днів прийшов до тями.

Британська розвідка вважає, що нервово-паралітична речовина “Новічок”, якою отруїли Сергія і Юлію Скрипалів, була виготовлена на російській військовій дослідницькій базі у Саратовській області.

Також ми повідомляли, що міністр закордонних справ Великоїбританії Борис Джонсон заявив у п’ятницю, що президент Росії Володимир Путін “практично напевне” особисто віддав наказ використати токсичну нервово-паралітичну речовину “Новічок” для отруєння колишнього російського агента у Британії.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE