Politerno > Тернопільщина > Чи залишиться Тернопіль без води?

Чи залишиться Тернопіль без води?

  • 11 Вересня, 2018
  • 1570 Переглядів
  • 0

ВАТ «Тернопільобленерго» вчора, 10 вересня, близько восьмої вечора призупинило електропостачання  на двох об’єктах КП «Тернопільводоканал»: в адмінкорпусі та розрахунковій групі. У водоканалі кажуть, що в обленерго увірвався терпець через 13 млн. 700 грн., які комунальне підприємство заборгувало. Не виключають, що постачання електрики зупинять і на інших об’єктах, що потягне за собою зникнення води у кранах тернополян…

Без світла за борги

Директор комунального підприємства «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма каже, що склалася надскладна і неприємна ситуація, пов’язана із заборгованістю за електроенергію.

  • Ми неодноразово повідомляли про те, що незважаючи на наші спроби переглянути тариф на 2018 рік на наші основні послуги, до сьогодні кінцевого результату немає. Оскільки очікується, що тільки в цьому місяці Національна комісія має прийняти з цього приводу остаточне рішення. На жаль, дев’ять місяців у 2018 році ми працюємо з тарифом, який був затверджений ще на 2017 рік. Цей тариф не враховує тих затрат, які ми фактично несемо у поточному році, – розповів під час брифінгу Володимир Кузьма.

Якщо говорити предметно, то, за словами Кузьми, в тарифі, яким користується водоканал, «сидить» ціна 2 грн. 41 коп. Та станом на липень-серпень водоканал сплачував 2 грн. 91 коп.

– Математика дуже проста: наш тариф не враховує витрати 50 коп. на кожному кіловаті електроенергії. Наше підприємство споживає 2 млн. кіловат електроенергії в місяць. Множимо мільйон на 50 коп. і маємо один мільйон гривень. Тобто щомісяця, тільки через те, що наш тариф не враховує цих затрат, ми втрачаємо майже один мільйон гривень. Це одна із основних причин появи заборгованості. Крім того є й інші. До прикладу, ріст вартості паливно-мастильних матеріалів тощо,- продовжує Кузьма.

Через це підприємство швидкими темпами наростило збитки і станом на 1 вересня ц.р. боргує  13 млн. грн. 700 грн. за електроенергію.

  • Ця сума приросла виключно у поточному році. Станом на початок року ми не тільки не мали заборгованості, а й навіть переплатили за електроенергію, закривши усі поточні борги та врегулювали питання із штрафними санкціями. Та з початку року ми отримали неприємний сюрприз від Нацкомісії, яка переглядала ціну на електроенергію вбік зростання, при цьому не корегуючи наші тарифи. Ми не сиділи склавши руки, подали нові розрахунки ще в серпні 2017 року, але Нацкомісія продовж останніх місяців працювала нестабільно, багато засідань не відбувалося, відповідно вона не змогла розглянути наші тарифи. З травня ситуація трохи вирівнялася, ми стоїмо на черзі по перегляду тарифів, але процедура там дуже формалізована. Передбачає два етапи, перш ніж приймати рішення. У нас цей процес фактично на фініші. Та в силу формальних обставин, ми новий тариф зможемо застосувати, в ідеалі, з жовтня.

Катастрофи не буде?

Володимир Кузьма каже, що поки що планують підвищити вартість за воду населенню на 15 % .  Та це не дасть можливості перекрити борги. Обленерго, за словами Кузьми, більше не хоче чекати і подало позов до суду, щоб стягнути з «Тернопільводоканалу» борг (13 млн. 700 грн.), плюс оплатити штрафні санкції – близько мільйона гривень

  • Навіть якщо нам переглянемо тариф, то в жовтні ми отримаємо тариф, який дасть можливість закривати виключно поточні питання. Борг – це не вирішить. Новий тариф не передбачає кошти, на його погашення. Ми теж подали позов до суду, щоб заборонити «Тернопільобленерго» призупиняти постачання електроенергії на наших об’єктах. Я боюсь навіть уявити, що буде, якщо електрики не буде на інших наших об’єктах. Це стане екологічною катастрофою.

У водоканалі кажуть, що сподіваються на допомогу збоку міської ради та діалог, розуміння з «Тернопільобленерго». Зокрема водоканал планує підписати графіки розтермінування виплати боргу.

  • Нас чекає два етапи підвищення тарифу. Перший, орієнтовно на 15 %, який забезпечить поточну можливість розрахунків, і другий – з початку 2019 року, якщо Нацкомісія включить до тарифу компенсацію нашого боргу. Яка це буде сума – зараз сказати не можна, але як тільки розрахунки будуть готові, ми повідомимо,- пояснює Володимир Кузьма.

В таку ситуацію потрапив не лише тернопільський водоканал, а й інші водоканали країни. Декому не вдалося дійти компромісу, через що вони залишилися без електропостачання, а населення відповідно без води у крані. Такі випадки є, приміром, з деякими Київськими водоканалами.

Володимир Кузьма запевняє, що водоканал не допустить, щоб Тернопіль залишився без води у крані, але із сумом констатує, що ситуація дуже складана та сутужна.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE