Politerno > Україна і світ > “Мовчання вбиває”, “Ніч на Банковій” і поїздка до Авакова: Порошенко поділяє стурбованість активістів

“Мовчання вбиває”, “Ніч на Банковій” і поїздка до Авакова: Порошенко поділяє стурбованість активістів

  • 27 Вересня, 2018
  • 1707 Переглядів
  • 0

Фото: “Терміново”

У столиці на вулиці Банковій в урядовому кварталі та в близько 10 містах України, у тому числі в Тернополі, представники громадський організацій і політичних партій вимагають розкривати напади на активістів в Україні.

Так під стінами ГУПНП в Тернопільські області громадськість Тернополя вимагала від працівників правоохоронних органів чесного розслідування кримінальних проваджень стосовно нападів на активістів.

Як помідомив сайт “Терміново” до активістів вийшов представник національної поліції, але відповісти на жодне їхнє питання він так і не зміг.

“По всій Україні активісти потерпають від  “тітушок”, які дуже часто діють під “кришуванням” поліції і громадських діячів просто вбивають, в прямому сенсі цього слова.  В нас на Тернопільщині є свої активісти, які постраждали. Ми всі добре пам’ятаємо вбивство Віталія Ващенка, якого бітами до смерті забили у Кременці. Також напад на Ігоря Турського за громадську активність. І зараз ці всі злочини, як на Тернопільщині так і по всій Україні не розслідуються ”, – каже громадський активіст Павло Іванечко.

У Києві на акції “Ніч на Банковій” наразі були присутні близько п’ятисот людей.

Перед присутніми виступають активісти, які безпосередньо зазнали нападів та їхні друзі.

Напередодні представники близько півсотні громадських організацій підписали відкриту заяву, в якій розповіли про свої вимоги.

Учасники акції вимагають реакції керівництва держави на напади, проведення позачергового засідання Ради нацбезпеки і оборони, оперативного та ефективного розслідування нападів, а також зустрічі з генпрокурором, головою СБУ, міністром МВС, президентом.

Крім того, громадські активісти вимагають створити у Верховній Раді України тимчасову слідчу комісію щодо нападів на активістів у 2017-2018, а від міністра МВС Арсена Авакова – публічного звіту про стан розслідування цих справ з трибуни парламенту.

На акції також присутні представники політичних партій, однак організатори підкреслюють, що акція не проходить під жодними політичними прапорами, а самим політикам, які хочуть виступити, буде надано слово ближче до півночі.

Прохід до адміністрації президента перекрила Нацгвардія. Правоохоронці працюють у посиленому режимі.

Фото: УП

Як повідомляє “Радіо Свобода” учасники акції “Ніч на Банковій” приїхали і до об’єкту “Фортеця”, де, як з’ясували журналісти “Схем”, живе міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

“Протестувальники, серед яких активісти Автомайдану та члени організації “С14″, нанесли на паркан навколо будівлі заклики розслідувати напади на активістів та облили його червоною речовиною, схожою на кров”, – зазначає видання.

Активістам ніхто не перешкоджав, але й на дзвінок у вхідні двері об’єкту МВС не відповіли.

Учасники акції вимагають від Авакова звіту про те, як просуваються справи щодо замахів на громадських активістів.

“Якщо влада дійсно хоче зупинити це, треба виходити на самий верх – хто це замовляє, тому що напади будуть продовжуватись. На всіх не вистачить охорони, але й терпіти ми цього не будемо. Якщо влада закриє на це очі – що нам тепер, полювати на “ватників”? Вони вбивають нас – нам треба вбивати їх, щоб бодай баланс зберігся? Ну це ненормальна ситуація”, – заявив керівник організації “С14” Євген Карась.

Він додав, що міністр внутрішніх справ повинен провести кадрові зміни у керівництві поліції в південно-східних регіонах України.

Під кінець протестувальники запалили фаєри, повторюючи питання “Хто замовив Катю Гандзюк?” та гасла “Аваков не мовчи!”, “Мовчання вбиває!”, “(Генеральний прокурор Юрій – ред.) Луценко, чекай гостей”.

У свою чергу адміністрація президента поширила повідомлення у якому зазначається, що президент Петро Порошенко поділяє стурбованість учасників акції “Мовчання вбиває” щодо численних нападів на активістів.

У заяві йдеться, що Порошенко не задоволений загальною криміногенною ситуацією в країні.

“Він вимагає, щоб на координаційній нараді з питань боротьби зі злочинністю було розглянуте це питання і чекає відповідного звіту”, – повідомили у відомстві.

Зокрема, Порошенко заслухав інформацію генерального прокурора Юрія Луценка та міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і поставив їм вимоги щодо розслідування замахів на активістів.

 

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE