Politerno > Україна і світ > До вбивства російських журналістів в ЦАР може бути причетна ПВК “Патріот”

До вбивства російських журналістів в ЦАР може бути причетна ПВК “Патріот”

  • 29 Вересня, 2018
  • 1177 Переглядів
  • 0

До вбивства російських журналістів в Центральноафриканській Республіці може бути причетна діюча там приватна військова компанія «Патріот».

Про це стверджують відразу кілька джерел “Дождя“: офіцер Міноборони, боєць цієї ПВК і ветеран спецслужб, знайомий з одним з її співробітників.

Можливим мотивом співрозмовники вважають розслідування поставок на африканський континент російської зброї, яке вів Орхан Джемаль.

Ветеран російських спецслужб, знайомий з одним з членів групи, яка, як він стверджує, брала участь у вбивстві журналістів, розповів “Дождю” свою версію подій.

За його словами, вбивць було троє, їх підтримували ще дві команди – групи забезпечення і прикриття.

Джерело розповіло, що спочатку їм поставили “завдання по ліквідації”, а вже потім – по інсценуванню нападу місцевих грабіжників.

“Тому виникли “люди в тюрбанах”, які грабують журналістів заради їх фотоапаратів і відеокамер. Людей перевезли з одного місця на інше, розбили скло, показали сліди боротьби”, – стверджує співрозмовник.

Машина, в якій їхали вбиті в ЦАР журналісти. Фото: «Фонтанка»

За його словами, всі три команди “були виділені зі складу ПВК “Патріот”.

“Версію про причетність “Патріота” до загибелі журналістів Дождю підтвердили, не уточнюючи подробиць, офіцер міноборони, інформований про російську присутність в ЦАР, а також співробітник самої ПВК”, – зазначає телеканал.

За версією співробітника “Патріота” і знайомого одного з членів групи, мотивом для вбивства журналістів могло стати розслідування Джемаля з приводу поставок неврахованої зброї з Росії в ЦАР.

За інформацією телеканалу представники ПВК “Патріот” воювали в Сирії. Зазначалося, що ПВК формується в тому числі з кадрових російських військовослужбовців.

“Згідно з даними співрозмовників “Дождя” в Міноборони, ФСБ, ветеранських структур і серед найманців, ПВК “Вагнер” втрачає вплив; їй на зміну приходять нові військові компанії, головна з яких – “Патріот”, – розповідає телеканал.

“У “Центрі управління розслідуваннями”, для якого журналісти знімали фільм про “Вагнера”, перед поїздкою обговорювали, що контроль над Африкою отримують нові ПВК. Судячи з червневого листування з Орханом Джемалем, яку надало “Дождю” джерело в колишньому ЦУР, журналіст розумів, що центр Африки зараз контролює не “Вагнер”, – підсумовує телеканал.

Як раніше повідомлялось, журналіст Орхан Джемаль, оператор Кирило Радченко і режисер Олександр Расторгуєв загинули в ЦАР. Журналісти знімали там документальний фільм про роботу ПВК “Вагнер” – це був спільний проект “Центру управління розслідуваннями” і Расторгуєва.

Головний редактор “Центру управління розслідуваннями” Андрій Коняхін розповів російській службі ВВС, що вони робили спільний проект по Центральноафриканській республіці.

“Ми робили разом проект по ЦАР. Позавчора ввечері вони виходили на зв’язок в останній раз. Правда, дуже важко говорити, це мої друзі”, – сказав він.

Джемаль, Радченко і Расторгуєв планували відвідати базу в маєтку Беренго, де, за даними ЗМІ, можуть перебувати найманці ПВК “Вагнер”.

За даними AFP, тіла загиблих знайшли в 23 кілометрах від міста Сібут. Агентство відзначало, що росіян вбили невстановлені озброєні люди.

МЗС Росії підтвердило загибель трьох журналістів в Африці.

Слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу за статтею “вбивство”.

Читайте також: Британський експерт розповів як група “Вагнера” ​​змінює правила гри на ринку ПВК

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE