Politerno > Україна і світ > Британський експерт розповів як група “Вагнера” ​​змінює правила гри на ринку ПВК

Британський експерт розповів як група “Вагнера” ​​змінює правила гри на ринку ПВК

  • 4 Березня, 2018
  • 1408 Переглядів
  • 0

Британський фахівець з питань безпеки і колишній співробітник приватних військових компаній Тайрус Маккуїн розповів, що дії приватних військових компаній з Росії в Сирії істотно відрізняються від того, як зазвичай оперують подібні підрозділи.

Також він згадав, як працював за контрактом ПВК на сході України.

Про це повідомляє Російська служба ВВС.

У лютому в ЗМІ з’явилися повідомлення про можливий розгром в Сирії загону росіян з “ПВК Вагнера”. Всього там могли загинути від 11 до кількох сотень росіян.

Як вдалося з’ясувати Російській службі Бі-бі-сі, тільки у вересні 2017 роки там загинули як мінімум 54 бійця приватних військових компаній з Росії.

Росія офіційно не підтверджує існування ПВК, проте допускає можливість знаходження в Сирії деякого числа російських громадян, які не є військовослужбовцями. Тайрус Маккуїн, який пропрацював в різних ПВК більш восьми років, вважає, що співробітники “ПВК Вагнера” ​​можуть змінити специфіку роботи приватних військових компаній.

“Я, наприклад, багато разів працював за контрактами британського і американського урядів. Але не було нічого і близького до того, що пишуть зараз про “ПВК Вагнера”. Я вже кілька років не був у Сирії і особисто не бачив у справі вагнеровців. Але, судячи з розповідей людей, які знайомі з роботою цих хлопців, вони щосили беруть участь в бойових діях. У нас була зовсім інша історія… по суті ми працювали охоронцями в зоні конфлікту. Наша головна відмінність від військових в тому, що ми ніколи не вели наступальних операцій”, – сказав екс-боєць ПВК.

Він зазначив, що іноді відкривали вогонь, але робили це тільки для того, щоб захистити від нападу клієнтів, себе або об’єкт, що охороняється.

“Росіяни поводяться по-іншому. Можна сказати, вони поміняли правила гри. Наскільки я знаю, в Сирії “ПВК Вагнера” по суті веде бойові дії. Схоже на якусь приватну армію ГРУ. При цьому я не вважаю, що сьогодні так діє лише “ПВК Вагнера”. Цілком можливо, що в Сирії або Іраку орудують і американські ПВК, які беруть активну участь в бойових діях”, – сказав він.

Що стосується оплати, то, за його словами, говорять, що росіяни в ПВК воюють за 5 тисяч доларів на місяць. При цьому, за його словами, він у 2008 році отримував 400 доларів в день (12 000 за 30 днів), а потім плата була знижена до 270 доларів в день (8100 за 30 днів). При цьому британець відмовився оцінювати дії ПВК “Вагнер”.

“Чесно кажучи, я особливо не слідкую за ними, оскільки зайнятий своєю роботою. Але коли я працював за контрактами на сході України, багато людей часто згадували в розмовах вагнеровців, – сказав він. – Я особисто не маю нічого проти їх роботи. Наші ПВК працювали в Іраку і Афганістані. Ми прийшли в Ірак і рознесли країну. Там ми вже точно не вели себе краще, ніж зараз росіяни ведуть себе в Сирії. Так, вагнеровці зараз відкрито воюють в Сирії. Зазвичай співробітники ПВК такого не роблять. Але такий розвиток ситуації мене не дивує. Напевно їхньому прикладу послідують або вже слідують ПВК з інших країн”.

За контрактом ПВК Тайрус Маккуїн працював на території Іраку і Афганістану. В якості охоронця забезпечував безпеку клієнтів в Лівії і в зоні конфлікту на південному сході України.

Читайте також: Серед найманців ПВК Вагнера знайшли 40 українців – розслідування (Відео)

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE