Politerno > Україна і світ > Розумні чи красиві: Альона Шкрум про українську незалежну аналітику

Розумні чи красиві: Альона Шкрум про українську незалежну аналітику

  • 5 Жовтня, 2018
  • 1329 Переглядів
  • 0

21 вересня лідер ВО “Батьківщини” Юлія Тимошенко презентувала для обговорення проект “Нового економічного курсу”, написаного нею та великою командою людей, яких вона теж представила. І, як очікувалось, презентація та самий документ стратегії – отримав надзвичайно гучний розголос. 

Найважливіша для нас – була реакція бізнесу, фахових економістів та експертного середовища. Реакція була дуже цікава, різна, як різко позитивна, так і мала критичну тональність, що теж дало нам багато корисних зауважень та інформації для покращення проекту.

В проекті Юлія Володимирівна та команда економістів підняли ряд важливих для економіки питань як-то значення енергоефективності та енергетичної незалежності, фіскальний стимул конкретних галузей економіки та особливо інновацій в Україні, скорочення та реструктуризація окремих податків для поліпшення ділового клімату.

Окремого резонансу набула стаття опублікована на сайті VoxUkraine з назвою “Не “Новий економічний курс”: пекельна суміш…”, в якій автори, начебто проаналізувавши презентований документ, вирішили не розбиратися взагалі у суті документу та пропозицій щодо економічних реформ у ньому, знаходять нібито приклади плагіату та, ще цікавіше цікаво, – самоплагіату. В результаті опублікований матеріал викликав цілий шквал обговорення та критики.

Однак уже на наступний день редакція VoxUkraine публікує іншу статтю “Чому Юлія Тимошенко: відповідь редколегії VoxUkraine на звинувачення в ангажованості”, де вказує, що наведений в попередній статті матеріал не є позицією членів редколегії та в жодному разі не демонструє консолідовану позицію редакції. 

Ключові слова, на які вистачило мужності після скандальної статті про презентований проект “Нового економічного курсу”: “Стаття НЕ є матеріалом проекту VoxCheck і НЕ висловлює точку зору редколегії VoxUkraine“.

І за це – дякую!

На жаль, юридичною мовою це називається “введення в оману”, коли якась окремо взята стаття на ресурсі, яка “НЕ висловлює точку зору редколегії”, видається за незалежний, неупереджений фактчекінг від організації, яка здобувала свою репутацію не один день.

Висновок: власні упередження та близькі вибори не вперше стають на заваді незалежній аналітиці.

Маніпулятивна стаття, особливо, якщо з дискредитацією Юлії Тимошенко, завжди збере трохи лайків і підтримки хейтерів. Але такий шлях одномоментно опустить планку організації, що позиціонує себе як незалежний аналітичний центр та поставить під сумнів якість аналітики інших українських think tanks.

VoxUkraine не вибачається. Але пробує захистити ім’я організації, відмежувавшись від авторів статті цим поясненням: https://voxukraine.org/uk/chomu-yuliya-timoshenko-vidpovid-redkolegiyi-voxukraine-na-zvinuvachennya-v-angazhovanosti/

О’кей.

Читайте також: Чому Тимошенко базує Новий еконмічний курс на теорії технологічних укладів

Для незалежних аналітичних центрів у молодій демократії рано чи пізно постає питання: ви йдете у політику і працюєте на підтримку конкретного кандидата та дискредитацію іншого, чи залишаєтесь незалежним центром досліджень та працюєте заради надання якісної аналітики. 

Використовуєте відверті маніпуляції у своїх аналізах та епітети, що більше підходять жовтій пресі, чи залишаєтесь серйозним think tank, якого остерігаються за крутий фактчекінг, але поважають за принциповість.

Тут ти або розумний, або красивий:) 

На жаль, недовіра до всіх і вся не дає суспільним інститутам великої гнучкості: Ррозумним і красивим одночасно бути не вийде.

Політична відверта заангажована підтримка/не підтримка політиків, взаємовиключає аналіз програм кожного з них без фаворитизму та суб’єктивізму.

Маніпуляції з перевірками тверджень та “фактчекінгом без фактчекінгу” проти контрактних політиків можуть бути дієвими лише короткий час. Однак завжди це матиме наслідком підмочену репутацію та зруйновану довіру.

І тим більше починаєш цінувати людей, які здатні на неупереджену критику. Я вам щиро дякую! Ви додаєте сил та натхнення, найбільше тоді, коли несамовито критикуєте. Бо критикуєте ідеї та змісти.

Не опускаймо свою власну планку розуміння і дискусії.

Виборча кампанія лише починається.

…І в цій, вже, очевидно, брудній кампанії, – далеко не найбільшою вадою окремих політиків буде “плагіат” і якийсь “самоплагіат” правильних реформаторських ідей та корисних стратегій змін. Такий страшний “плагіат” ми з вами, якось та переживемо.

Сподіваюсь, ця ситуація стала цікавим прецедентом для всіх нас.

Висновки? Нам – краще готувати концепції та не представляти проект документу, навіть для обговорення, який є дещо сирим і не досконалим.

Новим аналітичним центрам – наважуватися на вибір: робота на виборчу кампанію чи репутація поважного незалежного аналітичного центру, до якого зберігається довіра у всіх сторін. 

Альона Шкрум, народний депутат України від “Батьківщини”, голова підкомітету з реформи держслужби

Читайте також: VoxCheck є політичним кілером за грантові гроші – Крулько

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE