Politerno > Україна і світ > Результати виборів в ОТГ у областях, в яких введено воєнний стан, будуть юридично сумнівні – Черненко

Результати виборів в ОТГ у областях, в яких введено воєнний стан, будуть юридично сумнівні – Черненко

  • 28 Листопада, 2018
  • 1274 Переглядів
  • 0

У тих областях, де введено воєнний стан, найімовірніше, не відбудуться вибори в об’єднаних територіальних громадах.

Про це в коментарі LB.ua заявив народний депутат від фракції БПП, голова підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя Олександр Черненко.

“Вибори в тих регіонах, де введено воєнний стан, провести не реально. Навіть якщо будуть внесені законодавчі зміни, виборчий процес перервано. Їх результати будуть юридично сумнівні”, – вважає депутат.

“Тому є загроза, що вони (ОТГ – ред.) не будуть введені в бюджетні відносини. І не зможуть користуватися плюсами об’єднання”, – додав він.

Водночас, Черненко пропонує як один з варіантів – розподілити бюджетні кошти, враховуючи об’єднані громади, оскільки вони вже пройшли всі необхідні для збіднення процедури.

“Можливо, потрібно піти шляхом виключення, щоб розподілити кошти на ОТГ, а коли буде можливість – провести вибори”, – сказав депутат.

Він також наголосив, що для виходу з ситуації потрібні роз’яснення ЦВК.

“Оскільки воєнний стан вже введено, будемо сподіватися, що ЦВК найближчим часом роз’яснить ситуацію”, – підсумував він.

Учор, 27 листопада, президент Петро Порошенко пообіцяв, що зробить все можливе для підготовки законодавчих змін, що дозволяють провести перші вибори депутатів сільських, селищних і міських рад, а також відповідних голів та мерів об’єднаних територіальних громад, незважаючи на воєнний стан.

У жовтні Центральна виборча комісія призначила на 23 грудня перші вибори до 125 об’єднаних громадах 22 областей і виділила на підготовку і проведення 32 млн гривень.

Однак 26 листопада парламент затвердив указ Президента про введення з 14:00 26 листопада на 30 діб до 14:00 26 грудня воєнного стану в 10 областях.

Закон про запровадження в Україні воєнного стану набув чинності, оскільки був опублікований в газеті Верховної Ради “Голос України”.

Указ передбачає можливість обмеження конституційного права громадян, закріпленого ст. 38 Конституції, – брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними в органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

Водночас закон “Про правовий режим воєнного стану” прямо забороняє проведення виборів, зокрема до органів місцевого самоврядування, у період воєнного стану.

Перші вибори було призначено на 23 грудняу 46 громадах 9 областей, де вводиться воєнний стан: 12 громад Миколаївської області, по 8 – у Запорізькій та Луганській, 5 – у Чернігівській, 4 – у Сумській, по 3 – у Вінницькій та Одеській, 2 – у Херсонській та 1 – у Донецькій області.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE