Politerno > Україна і світ > Порошенко заплутався між двома олігархами – Небоженко

Порошенко заплутався між двома олігархами – Небоженко

  • 6 Січня, 2019
  • 1671 Переглядів
  • 0

На нього це не схоже. Порошенко зазвичай легко зраджував одних партнерів заради інших, сильніших. Це знаменита формула його політичного успіху.

Але конфлікт між ахметівською (Вілкул) і фірташівською (Бойко) частинами “Оппоблоку” досяг такої сили, що Порошенку доведеться вирішувати на чиєму він боці – Фірташа чи Ахметова.

Насправді, президент Порошенко боїться і ненавидить обох. Фірташ постійно нагадує йому, хто зробив його президентом України, а Ахметов залишається небезпечним і останнім могутнім олігархом України. До кінця реєстрації кандидатів в президенти Порошенко повинен вирішити для себе на чиєму він боці – Ахметова чи Фірташа.

Одна справа «розкуркулити» одіозного і незалежного олігарха Коломойського, забравши у нього «Приватбанк» і видати це «злодійство» за банківську реформу. Тут Порошенко зробив і Путіну приємно, бо Коломойський його особистий ворог, і конкурента прибрав з банківської сфери.

Інша справа, вибрати між двома могутніми промосковськими олігархами – Ахметовим і Фірташем. Хоча вони обидва є економічними партнерами Порошенка по експлуатації України, та вони не мають наміру далі потурати політичним авантюрам і жадібності Порошенка. Цей конфлікт, до початку виборчої кампанії, повинен був розрулити професійний «продавець впливу і харизми Путіна» в Україні Медведчук, але нічого не вийшло. Тепер Порошенкові самому доведеться вирішувати цю проблему.

Читайте також: Небоженко: Історична місія Тимошенко – позбавити Україну від Порошенка

Справа навіть не в галасливому конфлікті кандидатів в президенти Бойка-Льовочкіна і Вілкула-Колеснікова чи в тому, кому дістанеться електоральне спадок зниклої «Партії регіонів». Все набагато глибше і гірше. Просто у Фірташа і Ахметова вже накопичилося багато серйозних претензій до Порошенка. А іншого часу для з’ясування відносин з ним у них немає. Вони обидва не горять бажанням побачити його ще раз на посту президента.

Ахметов і Фірташ прекрасно розуміють, що в разі збереження президентської влади у Порошенка вони обидва повторять долю Коломойського та інших. Адже Порошенко не зупиниться поки не “зжере” останнього конкурента своєї влади і багатства в Украіні. Фірташ з Льовочкіним вже давно зрозуміли, що ніякі вічні таємні віденські домовленості з Порошенком не зупинять його віроломства і жадібності.

У Ахметова ситуація ще гірша. Проти нього грає пара Порошенко-Медведчук, яким треба «звільнити» Донбас від Ахметова для Медведчука, ставленика Москви, майбутнього «куратора Донбасу» після того як Росія формально поверне його Україні.

Так що Ахметов приречений, якщо Порошенко залишиться при владі. Тому, цей конфлікт з Фірташем і Ахметовим, для президента Порошенка набагато небезпечніший, ніж «знущання Зеленського» або «загроза Тимошенко», бо в ньому є інтерес Кремля – ​​за всяку ціну зберегти свій вплив в Україні.

Віктор Небоженко

Читайте також: Без Філарета, але з “Наріком” і з Порошенком на п’єдесталі. Як підписували Томос в Стамбулі і що у ньому значиться

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE