Politerno > Україна і світ > У суді показали докази стосунку Мартиненка до офшору, який отримував відкати з “Енергоатому” (Відео)

У суді показали докази стосунку Мартиненка до офшору, який отримував відкати з “Енергоатому” (Відео)

  • 11 Січня, 2019
  • 1180 Переглядів
  • 0

У Шевченківському суді Києва вперше показали документи, що свідчать про прямий стосунок колишнього народного депутата Миколи Мартиненка до офшорної компанії Bradcrest Investments, що за даними офіційного слідства у декількох країнах (Чехія, Швейцарія, Україна) отримувала відкати на українських підрядах “Енергоатому” на загальну суму 6,5 млн євро (еквівалент 70 млн гривень на момент транзакцій).

Як передає Цензор.НЕТ, ці документи сфотографував у суді журналіст програми Схеми – Радіо Свобода.

У документах, які прокурор Спеціальної антикорупційної прокуратури Олексій Скибенко продемонстрував колегії суддів, прямо вказано, що Мартиненко є бенефіціарним власником цієї панамської компанії.

Документи, що свідчать про прямий стосунок Мартиненка до офшору Bradcrest Investments

Документи, що свідчать про прямий стосунок Мартиненка до офшору Bradcrest Investments

Зокрема, сторона обвинувачення представила форму ідентифікації бенефіціара зі швейцарського банку Fortis Banque (Suisse) S.A., в якому Bradcrest Investments мала свій рахунок. У ній вказано прізвище екс-депутата від “Народного фронту” Миколи Мартиненка як кінцевого власника компанії. В кінці документу стоїть його підпис, а також підпис Павла Скаленка, якого також підозрюють у причетності до заволодіння коштами НАЕК “Енергоатом”. У ЗМІ Скаленка також називають “правою рукою” Мартиненка.

Форма ідентифікації бенефіціара зі швейцарського банку, де Мартиненко вказаний як бенефіціар

У цих швейцарських документах також фігурує копія паспорта Мартиненка.

Прокурор, який представляв ці документи в суді, зазначив, що вони були вилучені з банків швейцарською стороною та отримані у відповідь на запит про міжнародно-правову допомогу.

У відповідь захисники екс-депутата заявили, що Мартиненко такі документи в банк не подавав.

Зараз у суді розглядається справа про легалізацію і відмивання доходів екс-депутатом “Народного фронту” Миколою Мартиненком. Йдеться про два епізоди: розтрату коштів держпідприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат” та отримання хабарів при закупівлі підприємством “Енергоатом” устаткування у чеського акціонерного товариства Škoda JS.

На судовому засіданні розглядають “швейцарські докази” з флешки, яку захисники Мартиненка намагалися кілька разів визнати неналежним доказом. Втім суд відхилив їхні вимоги.

Сам Мартиненко неодноразово заявляв, що зацікавлений швидше перейти до дослідження доказів і спростувати їх. Він звинувачував правоохоронців у спробі затягнути процес.

Водночас виконавчий директор Центру протидії корупції Дар’я Каленюк заявляла, що розгляд справи Мартиненка, навпаки, прискорювали – щоб “виправдати його до запуску Антикорсуду”.

Слідство у цій справі щодо Мартиненка триває в Чехії та Швейцарії. Сам він усі звинувачення відкидає і називає їх нісенітницею і маніпуляцією.

Читайте також: Петренко допоміг нівелювати основний доказ НАБУ у справі Мартиненка

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE