Politerno > Україна і світ > Петренко допоміг нівелювати основний доказ НАБУ у справі Мартиненка

Петренко допоміг нівелювати основний доказ НАБУ у справі Мартиненка

  • 11 Грудня, 2018
  • 1370 Переглядів
  • 0

Мінюст видав наказ, який допоміг екс-нардепу від “Народного фронту” Миколі Мартиненку нівелювати ключові економічні експертизи у справі про розкрадання 695 мільйонів з державних підприємств.

Про це йдеться у розслідуванні Валерії Іванової для програми “Наші гроші з Денисом Бігусом“.

Журналісти з’ясували, що під час завершення досудового розслідування Національного антикорупційного бюро у справах про розкрадання на ДП “Енергоатом” і “СхідГЗК”, де основним обвинуваченим є Микола Мартиненко, Мінюст змінив порядок рецензування судових експертиз.

Через три дні після появи наказу, підписаного керівником Мінюсту “нарфронтівцем” Павлом Петренком, адвокати “нарфронтівця” Мартиненка попросили Мінюст ініціювати перевірку експертиз. І міністерство погодилося.

Доручили рецензування київських експертів дніпровським, але не випадковим, а тим, у яких найчастіше замовляли свої власні експертизи захисники обвинувачених у справі Мартиненка (деякі з фігурантів тривалий час працювали у Дніпропетровську).

За висновками експертів Дніпропетровського інституту, розкрадання на державних підприємствах не встановлені, а урановий концентрат для “СхідГЗК” та обладнання для “Енергоатому” купували за ринковими цінами.

Нині ці висновки загрожують основоположному доказу у справі, на основі якого затримали фігурантів, а справу направили до суду.

Директор Київського інституту судових експертиз Олександр Рувін підтвердив, що, економічні експертизи у “Справі Мартиненка” – єдині експертизи його інституту, які були прорецензовані за дорученням Мінюсту з часу появи наказу Петренка (у грудні 2017 року).

 

Як повідомлялось, 20 квітня детективи НАБУ затримали колишнього народного депутата Миколу Мартиненка. Затримання було проведено в рамках розслідування справи про закупівлі ДП “СхідГЗК” концентрату урану через австрійську прокладку. За даними слідства, колишній член парламентської фракції “Народного фронту” Микола Мартиненко є співучасником розтрати понад 17 мільйонів доларів держпідприємства “Східний гірничо-збагачувальний комбінат”.

Того ж дня детективами НАБУ було затримано колишнього голову наглядової ради Одеського припортового заводу Сергія Перелому у справі завдання збитків ДП “СхідГЗК”.

Згодом НАБУ повідомило про підозру ще трьом особам у “справі Мартиненка”.

22 квітня Солом’янський районний суд Києва відмовив в арешті колишнього народного депутата Миколи Мартиненка і відпустив його на поруки групи народних депутатів. Того ж дня на поруки судом був випущений перший заступник голови правління НАК “Нафтогаз України” Сергій Перелома, якого слідство вважає спільником Мартиненка.

26 квітня Солом’янський райсуд Києва відпустив під домашній арешт гендиректора дерпідприємства “Східний гірничозбагачувальний комбінат” Олександра Сорокіна, підозрюваного в заволодінні 17 млн доларів при закупівлі урану для держпідприємства.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE