Politerno > Україна і світ > Саакашвілі: Тимошенко – чистий політик, її не цікавлять гроші і її ненавидять олігархи

Саакашвілі: Тимошенко – чистий політик, її не цікавлять гроші і її ненавидять олігархи

  • 20 Лютого, 2019
  • 8961 Переглядів
  • Comments Off

Екс-президент Грузії, колишній губернатор Одеської області, лідер «Руху нових сил» дав учора велике інтерв’ю агентству Liga.net.

Наводимо його фрагмент, що стосується відношення Саакашвілі до Юлії Тимошенко.

Якщо Порошенко – це стагнація, то про Тимошенко її опоненти кажуть, що це Венесуела, соціалістичний експеримент, і не те, що стагнація, а спад, вибух, катастрофа. Як ви оцінюєте політичну програму Тимошенко?

Те, що Тимошенко – частина старого політичного класу, не викликає сумнівів. Але у неї є декілька відмінностей від Порошенка.

По-перше, вона чистий політик. Для неї на першому місці влада, а не гроші. А для Порошенка гроші, особисті доходи понад усе. Для нього політика – це шлях до нових мільярдів.

По-друге, вона сиділа в тюрмі, вона була жертвою несправедливості.

Як Луценко…

Луценко ніколи не був серйозним політиком. Він завжди був напівхуліганом, напівскандалістом, не кажу вже про інші негативні риси. Юля все-таки великомасштабний політик. Вона була жертвою несправедливості, вона знає, що таке, коли по тобі проїжджає система.

Третє. Те, що будуть зміни, – це вже добре. До Юлі у багатьох негативне ставлення, але це частково заслуга олігархів. А чому олігархи вели проти неї пропаганду?

«Криворіжсталь» вона у Пінчука забрала. Факт залишається фактом, що це єдиний успішний приклад приватизації в українській історії. Ну що приватизували Порошенко і Яценюк за стільки років? А вона реально зробила приватизацію. «Криворіжсталь» працює, платить податки, не скаржиться на погану кон’юнктуру ринку, як всі інші олігархічні підприємства.

І коли її звинувачують у популізмі розумники з теперішнього уряду… Вони взагалі нічого не зробили. А вона зробила «Криворіжсталь».

Вона забрала ОПЗ у консорціуму олігархів, теж сміливий крок, природно, не без наслідків. У неї були великі проблеми з донецьким кланом. Тобто реально вона має історію опору олігархам. Вона, природно, має і історію загравання з олігархами, але у них дуже складні відносини. Олігархи їй масово не довіряють. Для мене це добра ознака.

Тимошенко порівнюють з Мадуро. Всіх хвилює: розірве вона відносини з МВФ чи …

Якщо Юля Тимошенко розірве відносини з МВФ, я це буду тільки вітати, за умови що паралельно Україна буде робити швидкі реформи.

Ваш двохвилинний ролик, який показали на форумі з висунення Тимошенко, справив фурор. Як це взагалі вийшло?

У мене є людська солідарність з нею. Коли мене позбавили громадянства, вона відразу прилетіла до Варшави, відразу підтримала. Вона з політичним ризиком для себе зустрічала мене на кордоні. І на суді, коли мене повинні були під арешт посадити, вона весь час сиділа поруч, п’ять чи шість годин поспіль, практично тримала за руку. І це зіграло роль в тому, що мене звільнили.

Я терпіти не можу невдячності. Я можу і критичні речі говорити, але коли людина робить мені добро і проявляє солідарність, я теж проявляю солідарність – це раз.

По-друге, я дійсно вважаю, що в її конфлікті з олігархами її потрібно підтримати. Поганий піар, який їй робили, він не спроста.

Третє – знаєте, все пізнається в порівнянні. А який у нас вибір зараз?

При цьому, своїм виступом я не закликав за когось голосувати, це вирішувати виборцям. Я просто висловив тепле ставлення до людини, яку вважаю однією з тих, хто підтримав у важку хвилину.

Дуже багато хто пам’ятає кадри 2008 року і Тимошенко, яка хіхікає з Путіним після нападу на Грузію …

Це трохи маніпулювання. Путін це так подав. На той момент вона, можливо, з точки зору драматургії, допустила помилку. Але з іншого боку, нам реально тоді дали гуманітарну допомогу.

Ющенко приїхав до Грузії, він підтримав нас, я йому безмежно вдячний. А у Тимошенко була смертельна сутичка з Ющенком. І те, що він робив, її уряд робив з точністю навпаки. Але нам її уряд відразу дав гуманітарну допомогу. Путін просто скористався їх сутичкою з Ющенком: розділяй і володарюй, ось і все. Але я не відчував, що вона проти Грузії.

У нас Тимошенко вийшла зараз якась дуже гарна. А чого можна побоюватися в разі її приходу до влади?

Щоб не прийшло дуже багато старих людей, старих кланів. Це великий ризик.

Що система залишиться колишньою за великим рахунком?

Треба віддати належне, що вона зберегла партію. Це єдина національна партія, яка є скрізь – на Заході, на Сході, на Півдні. Але найчастіше це зібрання місцевих кланів, деякі з них мріють дорватися до кормушки. Навіть якщо вони приведуть її до влади, вона повинна від них позбавлятися, інакше болото засмокче всіх. Не треба їх тягти до влади, ні в якому разі.

Читайте також: Я збираюся повернутися до Грузії та України – Міхеіл Саакашвілі

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE