Politerno > Україна і світ > Безсмертний розповів, чому Зеленський звільнив його із посади у ТКГ

Безсмертний розповів, чому Зеленський звільнив його із посади у ТКГ

  • 13 Серпня, 2019
  • 1144 Переглядів
  • Comments Off

Причиною свого звільнення з посади представника України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі Роман Безсмертний назвав власну позицію щодо тактики дій в питанні врегулювання ситуації на Донбасі.

«Щодо причин мого звільнення, тут таємниці немає, а є моя публічна позиція щодо тактики дій на лінії розмежування, тактики дій в переговорній групі. Якщо взяти історію за останні місяці, то я чесно, коректно, відкрито казав, що тут треба діяти так, отут так і так… Я говорив коректно, нікого не ображав, починаючи від того, що не можна не проводити парад в умовах війни – його треба проводити, не треба телефонувати Путіну, а треба діяти, і треба діяти досить різко і послідовно», – сказав Безсмертний в інтерв’ю «24 каналу».

Безсмертний зазначив, що Володимир Зеленський як президент мав право його звільнити, але це сталося якраз за лічені дні до того, як він мав презентувати напрацьовані документи щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

«Це право президента – призначити, звільнити. Єдине, що я витратив два місяці, я сидів і писав. Я за цей час підготував указ, яким передбачалося внормувати роботу делегації і підготував проєкт закону, де закладена зовсім інша модель досягнення миру у цій війні і я мав її презентувати днями представнику в Тристоронній групі», – сказав Роман Безсмертний.

У новому Офісі президента і в самого президента, зазначив Безсмертний, не вистачає «ні знань, ні розуміння ситуації» на Донбасі.

“Нинішня ситуація дуже небезпечна тим, що за бажанням – а я вірю в чесне бажання Зеленського зробити краще – він, на жаль, зараз сунеться в пастку. Він просто не розуміє, з ким має справу.

Це його свідоме переконання, що Путін у цій ситуації може бути якимись союзником. Він виглядає зараз у цьому протистоянні як миша, яка довірилася коту. І цей кіт пограється з мишею – і потім її покарає за це. Це вже очевидно і зрозуміло.

Сама історія з телефонним дзвінком… Я не міг зрозуміти дії Порошенка, який телефонував Меркель, я точно так не можу зрозуміти Зеленського, який тут же телефонує Путіну”, –  зазаначив дипломат.

“Для мене зрозуміло, як треба було діяти в одній і іншій ситуації. Армія чекає команди. Армія – це порядок, це дисципліна, це офіцери. Офіцерам треба чітко доводити команду. Вони готові діяти.

Інша справа, що іноді боягузтво, неусвідомлення відповідальності, немотивований страх не дозволяє цим людям приймати правильні рішення. У результаті потім гинуть десятки і тисячі людей. Так не можна діяти, коли ти несеш відповідальність за націю”, – переконаний Безсмертний.

Крім того, політик вважає: “У 2016 році вже було очевидно, що на війні почали робити бізнес… Я не пред’являю тут претензій самому Порошенку, на тих схемах заробляли будь-хто, тільки від того всього програвала Україна”.

Він також упевнений, що зустріч лідерів “нормандського формату”, на яку сподівається Зеленський, найближчим часом не відбудеться.

13 серпня президент України Володимир Зеленський своїм указом звільнив Романа Безсмертного від виконання обов’язків представника України у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Причина звільнення в документі не була вказана.

Роман Безсмертний з 2014 року до 2016 року представляв Україну у політичній підгрупі ТКГ на переговорах у Мінську щодо Донбасу. 28 квітня 2016 року він заявив, що залишає цю роботу.

9 липня президент України Володимир Зеленський своїм указом уповноважив Романа Безсмертного представляти Україну у робочій підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи замість Олександра Моцика. Безсмертний казав, що його робота у складі переговорників Мінського процесу залежить від позиції Володимира Зеленського.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE