Politerno > Україна і світ > Порохобот, експерт по кіборгам і помічник брата Луценка. Чим відомий атошник, замішаний у “справі Гримчака”

Порохобот, експерт по кіборгам і помічник брата Луценка. Чим відомий атошник, замішаний у “справі Гримчака”

  • 19 Серпня, 2019
  • 2114 Переглядів
  • Comments Off

Юрій Гримчак і Олексій Гетьман. фото Facebook

У справі заступника міністра у справах окупованих територій Юрія Гримчака фігурує його помічник – Олексій Гетьман. За версією ЗМІ, саме через нього передавалися гроші, які Гримчак потім використовував для вирішення різного роду питань.   

Офіційно участь Гетьмана в справі не підтверджена. Однак про нього говорять різні ЗМІ і поки цю інформацію не спростовують правоохоронці. 

У друзях у Юрія Гримчака і його дружини Юлії на Facebook є тільки один Гетьман – учасник антитерористичної операції на Донбасі. 

Роль у злочині

14 серпня Гримчака затримали на Подолі під час отримання частини хабара в розмірі 480 тисяч доларів. Затримання відбулося біля супермаркету “Фуршет”.   

У підозрі йдеться про загальну суму хабара в розмірі $ 1,1 млн, яку вимагали у якогось С. І Сахно – за дозвіл на будівництво на території історико-культурного пам’ятника. Такий дозвіл Гримчак повинен був нібито виклопотати в київській мерії і Мінкульті.   

За даними журналіста Юрія Бутусова, Гримчак лобіював будівництво “багатофункціонального комплексу громадського призначення” та кафе в Печерському районі на Набережному шосе (буферна зона Печерської лаври).

Як стверджує видання The Babel і телеграм-канал Newsroom, частина цього хабара – $ 50 тисяч – передавали через довірену особу Гримчака – бійця АТО Олексія Гетьмана. Гроші надійшли від громадянина Н. А. Святненка за прийняття суддями Верховного суду необхідного рішення.

Деснянський районний суд Чернігова обрав запобіжний захід Гримчаку у вигляді утримання під вартою до 13 жовтня з правом внесення застави. В даний час Гримчак перебуває в Чернігівському СІЗО. Як і його ймовірний спільник Ігор Овдієнко.  

Що ж до таємничого Олексія Гетьмана – то про його процесуальний статус невідомо нічого. Серед затриманих його немає. Але хто ж він все-таки такий? 

Хто такий Олексій Гетьман

Олексій Гетьман киянин, йому 57 років. Він веде сторінку у Фейсбуці, на якій вказує, що працював в Національній гвардії та вивчав фізику в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка. 

В друзях у нього – вся сім’я Гримчак. 

Починаючи з 13 серпня Гетьман у себе в Facebook нічого не писав – нагадаємо, Гримчака затримали 15 числа. Останній запис присвячений тому, як боротися з алергенною амброзією.

У друзях в атошника, крім Гримчака – вся еліта “порохоботів”. На своїй сторінці він постійно критикує Зеленського в рамках порохоботского дискурсу. 

При цьому на минулих виборах до парламенту Олексій Гетьман висувався в депутати від Радикальної партії Ляшка – але не пройшов по мажоритарці. 

У 2015 році Гетьман балотувався в Київраду по Дарницькому району Києва. У Верховній Раді 8 скликання значився помічником нардепа = Валерія Карпунцова (БПП). А ще раніше, в шостому скликанні був помічником відразу двох нардепів НУНС – Юрія Гримчака та Сергія Луценка (рідного брата нинішнього генпрокурора).   

Учасник АТО Гетьман і зараз часто з’являється на телеканалах в якості військового експерта. Він зізнається, що є два шляхи до досягнення миру: або перемога, або капітуляція: “До цих пір впевнений, що з Путіним не потрібно домовлятися, а навпаки – збирати докази для міжнародного трибуналу”… 

При всій своїй войовничості Гетьман досить романтична особа. 

ФБ-сторінка Олексія Гетьмана. Фото: facebook.com/alexeyhetman 

У розпал президентської передвиборної кампанії Гетьман відверто “топив” Юлію Тимошенко, яку на Банковій розглядали конкурентом №1 Петра Порошенка. 

Гетьман брав участь в ефірі на телеканалі ZIK 30 січня 2019 року, де разом з Гримчаком був опонентом Тимошенко. Разом вони звинуватили лідера “Батьківщини” в залученні “кіборгів” у виборчу кампанію політика.

Напередодні Юлія Тимошенко провела з’їзд своєї партії, в якому брали участь “кіборги”.

“Кіборги”, які взяли участь у форумі Тимошенко, отримали по 10 тисяч доларів, є хлопці, які можуть це підтвердити. Люди, які брали участь в бойових діях, знають, що будь-який військовий при всіх недоліках сам на сам завжди буде говорити правду. Він не скаже: “Я не знаю, вибачте”. Я тет-а-тет питав у кіборгів-учасників форуму Тимошенко, що це було. Вони сказали, що просто поправили своє фінансове становище”, – заявив Гетьман в ефірі телеканалу.

Відзначимо, що ніякого підтвердження ці слова Гетьмана надалі не отримали – тобто це була піар-акція на користь Порошенка. 

Більше того, самі кіборги виступили із прямо протилежною словам Гетьмана заявою, а згодом подали судовий позов проти нього. Чим завершилась справа наразі невідомо.

Політолог Андрій Золотарьов в інтерв’ю glavred.info допустив, що в справі Гримчака Гетьман може бути засланим агентом – чим і пояснюється той факт, що він не затриманий.  

“У таких злочинах зазвичай буває впроваджений агент. Він бере участь, а потім здає інших фігурантів. Як правило, такого роду операції неможливо провернути без агентури. Тому не виключено, що персонаж і був тим засланим козачком, який видав всіх учасників”, – допускає Золотарьов.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE