Politerno > Україна і світ > Путін виключив переговори по Донбасу поза “нормандського формату”

Путін виключив переговори по Донбасу поза “нормандського формату”

  • 19 Серпня, 2019
  • 1167 Переглядів
  • Comments Off

Президент Росії Володимир Путін під час зустрічі зі своїм французьким колегою Еммануелем Макрона в понеділок заявив про те, що альтернативи «нормандського формату» з врегулювання ситуації у Донецькій і Луганській областях «не існує».

“На мою думку, альтернативи “нормандського формату” не існує, і, безумовно, ми будемо його підтримувати”, – сказав Путін.

Президент країни-агресора також заявив про вимогу імплементації закону про особливий статус Донбасу і питань амністії. Макрон, в свою чергу заявив про те, що він обговорить з Путіним можливість проведення саміту в «нормандському форматі».

За його словами, це реальна можливість досягти миру.

Путін, зі свого боку, сказав, що його недавні контакти з новим президентом України Володимиром Зеленським дають підстави для «певного обережного оптимізму».

Він додав, що альтернативи «нормандському форматові» переговорів про врегулювання ситуації на сході України не існує, і Росія буде підтримувати його – але наголосив, що перед організацією такого саміту ще треба домовитися щодо низки питань, щоб ця зустріч дала «конкретний результат».

Макрон також, серед іншого, сказав, що, на його думку, з вирішенням становища на Донбасі можливе відновлення «Групи восьми» з поверненням Росії до цього неформального клубу провідних держав.

Путін висловив згоду з такою можливістю, заявивши, що «не відмовиться» від цього.

Раніше Путін уже заявляв, що може зустрітися з Зеленським тільки за умови, зокрема, прямих переговорів Києва з ватажками підтримуваних Росією незаконних збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», що визнані в Україні терористичними; дотепер офіційний Київ відкидає таку можливість.

Також помічник російського президента Юрій Ушаков, як і нині сам Путін, заявляв, що саміт лідерів країн «нормандського формату» має бути ретельно підготовлений і принести результати, а проводити зустріч «просто так» Москва не хотіла б.

Останнім часом, після зривів чергового перемир’я російськими гібридними силами і загибелі українських військових на Донбасі, Зеленський двічі телефонував Путіну; в одному з цих випадків він, зокрема, закликав Путіна «вплинути» на підтримуваних Росією бойовиків на Донбасі, щоб зупинити війну, уникаючи згадок про агресію на Донбасі самої Росії, і також закликав до нового раунду переговорів у «нормандському форматі».

Читайте також: Посол Тейлор про Богдана як перепону, США у “нормандському форматі” і вплив Коломойського на президента

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE