Politerno > Україна і світ > Засновник Bellingcat: Україна видає РФ свідка у справі MH17 в обмін на українців-політв’язнів

Засновник Bellingcat: Україна видає РФ свідка у справі MH17 в обмін на українців-політв’язнів

  • 30 Серпня, 2019
  • 999 Переглядів
  • Comments Off

Україна погодилася видати Росії ключового свідка у справі збитого над Донбасом пасажирського літака МН17 в обмін на звільнення українців-політв’язнів.

Про це засновник британського розслідувального видання “Bellingcat” Еліот Гіґґінс написав у своєму Twitter.

Подейкують, що нещодавно заарештованого Володимира Цемаха, який вважається ключовим свідком у справі MH17, передають Росії в обмін на затриманих Росією українців.

Досить безхребетна угода української влади, яка вплине на юридичну справу MH17.

Наскільки нам відомо, Цемах – український громадянин, а не російський, тож прагнення Росії вивести його з-під варти в Україні дещо говорить. Ще більше ознак очевидної провини Росії у справі MH17“, – написав Гіґґінс.

Гіґґінс вважає ганебним, що обмін може відбутися за рахунок втрати важливого свідка у справі MH17.

Чутки про великий обмін утримуваними особами між Росією та Україною, однак в Офісі президента України та Службі безпеки України повідомили, що цей процес ще не завершено.

27 червня в окупованому Сніжному на захопленій т.зв. “ДНР” частині Донеччини українські спецслужби затримали колишнього “командира ППО” Володимира Цемаха, який може фігурувати у справі про катастрофу MH17 на Донбасі 2014 року.

За даними ЗМІ, 28 червня його доставили до Києва, де 29 червня Шевченківський райсуд ухвалив узяти Цемаха від арешт на два місяці.

Згодом в апеляційному суді Цемах розповів, що двоє людей затримали його непритомним у нього вдома, а потім вивезли на підконтрольну Україні територію через Мар’їнку.

Цемах стверджував, що “захищав свою землю від тих, хто її розстрілював”.

Журналісти знайшли архівне відео, на якому Цемах, ймовірно, зізнається у причетності до збиття “Боїнга” MH17.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE