Politerno > Тернопільщина > Тернопільська міська рада проти обласної: суд у Львові розпочав розгляд апеляції щодо приміщень аптеки №78 

Тернопільська міська рада проти обласної: суд у Львові розпочав розгляд апеляції щодо приміщень аптеки №78 

  • 5 Вересня, 2019
  • 2743 Переглядів
  • Comments Off

У Західному апеляційному господарському суді розпочато розгляд апеляції Тернопільської міської ради по справі приміщень аптеки №78. На засідання з’явилися нові апелянти судового спору.

Нагадаємо, 4 липня 2019 року Господарський суд Тернопільської області ухвалив рішення, яким скасував свідоцтво право власності Тернопільської міської ради на приміщення, де понад 60 років знаходиться комунальна аптека №78 за адресою м. Тернопіль, вул. Руська, 23. А також тим самим рішенням визнав право власності за обласною радою на ці приміщення.

Позов до суду першої інстанції подала Тернопільська обласна рада за підписом голови Віктора Овчарука.

У міській раді з рішенням Господарського суду Тернопільської області не погодилися. Відтак, була подана апеляційна скарга від 10 липня за підписом в. о. міського голови Тернополя Віктора Шумади. На цю дату Сергій Надал перебував у відпустці.

Варто зазначити, Віктор Шумада та Віктор Овчарук належать до однієї політичної партії, яка після цьогорічних президентських виборів носить назву «Європейська Солідарність».

Крім міськради, свої апеляційні скарги на рішення обласного господарського суду подали комунальне підприємство «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» Тернопільської міської ради та приватний підприємець Сергій Пушкар.

Апелянти вважають, що порушено їхні права. Бо 11 липня 2018 року рішенням №520 виконавчий комітет Тернопільської міської ради зобов’язав вище назване комунальне підприємство укласти з підприємцем Сергієм Пушкарем договір оренди на приміщення аптеки. А суд першої інстанції не взяв це до уваги та не залучив їх до судового процесу.

Тож під час сьогоднішнього розгляду колегія суддів з’ясовувала чи справді КП міськради та підприємець Сергій Пушкар є належними апелянтами, права яких порушено.

Таким чином кількість сторін, які доводять свої права користування та власності на приміщення в центрі Тернополя, збільшилася до шести:

– Тернопільська обласна рада – позивач,
– Тернопільська міська рада – відповідач та апелянт,
– виконавчий комітет Тернопільської міської ради – відповідач та апелянт,
– комунальне підприємство «Підприємство матеріально-технічного забезпечення» Тернопільської міської ради – апелянт,
– фізична особа-підприємець Сергій Пушкар – апелянт,
– комунальне
підприємства Тернопільської обласної ради “Тернопільська обласна аптека № 78” – третя сторона, яка не заявляє самостійних вимог.

Втім, під час сьогоднішнього розгляду виявилося, що до апеляційних скарг згадане рішення виконкому від 11.07.2018-го №520 не було долучено. Представники апелянтів запевняли, що цей документ є в матеріалах справи, яка розглядалася в суді першої інстанції.

Крім того, колегія суддів з’ясовувала з подивом, що в матеріалах справи відсутній Акт прийому-передачі приміщень в користування між КП міської ради та приватним підприємцем. Відтак, Сергій Пушкар міг і не сплачувати орендну плату. А про те, що він перераховував кошти на рахунки міського КП за оренду приміщень, заявила під час розгляду адвокат підприємця. 

Тож у підсумку сьогоднішнього засідання головуючий суддя Олег Матущак зробив зауваження щодо процедури апеляційного розгляду. Ці слова він адресував здебільшого представникам, які захищають інтереси міської ради та приватного підприємця.

– Додаткові документи, самі знаєте, не приймаються.  Суд буде досліджувати ті обставини і в межах тих документів і того об’єму, який поданий до апеляційних скарг і які містяться в матеріалах справи, – наголосив суддя.

Відтак, колегія суддів, аби з’ясувати всі обставини та глибше ознайомитися з документами, оголосила перерву.

Наступне засідання в Західному апеляційному господарському суді по справі приміщень аптеки заплановане на 26 вересня.

Додамо, Тернопільська аптека № 78 є однією з найстаріших аптек Тернополя. Вперше свої двері для відвідувачів заклад відкрив у далекому 1959 році. Дотепер залишається одним з найпопулярніших фармацевтичних закладів області, має великий попит серед жителів Тернопільщини. Є досить конкурентно спроможною поряд з приватним аптечним бізнесом.

Аптека № 78 видає медикаменти за програмою “Доступні ліки”, згідно якої пацієнти з серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу можуть отримати ліки безоплатно або з незначною доплатою. Також у цьому закладі відпускають інсулін безкоштовно за рецептами.

У лютому цього року на вимогу Тернопільської міської ради виконавча служба двічі намагалася виселити аптеку №78 з займаних приміщень. Підставою для таких дій було те, що восени 2017-го Господарський суд Тернопільської області зобов’язав аптеку звільнити займані приміщення.

Аптеку від виселення захищали декілька обласних депутатів, зокрема й заступник голови Тернопільської облради Любомир Крупа.

Після цих подій Тернопільська обласна рада звернулася до Господарського суду Тернопільської області, що все ж таки вона є власником цих приміщень. Суд в першій інстанції облрада виграла і, як зазначено вище, розпочато апеляційний розгляд.

Назарій Наджога

Читайте від автора: Вибухові подарунки: що спільного між замахом на ректора ТНЕУ та «коробкою» для екс-заступника міського голови

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE