Politerno > Тернопільщина > Вибухові подарунки: що спільного між замахом на ректора ТНЕУ та «коробкою» для екс-заступника міського голови

Вибухові подарунки: що спільного між замахом на ректора ТНЕУ та «коробкою» для екс-заступника міського голови

  • 4 Вересня, 2019
  • 2547 Переглядів
  • Comments Off

Сьогодні зранку до чергової частини Тернопільського районного відділення поліції надійшло повідомлення про те, що на подвір’ї приватного будинку по вулиці Тернопільській у селі Петриків стався вибух і є постраждалі. 

У поліції повідомили, що на подвір’ї господарства, де проживає ректор одного з вищих навчальних закладів Тернополя, стався вибух невідомого предмета, внаслідок чого поранення отримав господар та його дружина. Потерпілі доставлені до реанімаційного відділення університетської лікарні з діагнозом вибухова політравма. 

Відразу мережею покотились новини, що це замах на ректора Тернопільського національного економічного університету Андрія Крисоватого.

Подія стала резонансною. Відтак, начальник  ГУ НПУ в Тернопільській області Олександр Богомол провів брифінг.

Під час брифінгу він розповів, що в Андрія Крисоватого розірвана ліва кисть руки, а його дружина отримала осколкові поранення. 

– Спрацював саморобний вибуховий пристрій. На наш погляд, спрацював за рахунок детонації. Мав в собі елементи ураження у вигляді алюмінієвих дротів, кусків цвяхів, інших металевих деталей, які  були явно направлені на спричинення тілесних ушкоджень, можливо і на вбивство, – розповів начальник поліції.    
 
Крім того додав, що саморобну вибухівку підклали під воротами на подвір’я в другій ночі.

У поліції допускають, що замах на ректора може бути пов’язаний з нещодавнім випадком, коли спрацювала саморобна вибухівка на капоті автомобіля, який належить сім’ї екс-заступника міського голови Тернополя Володимира Камінського. Припущення поліції ґрунтуються на тому, що до вибухів можуть бути причетними одні й ті ж особи, бо «схожий почерк» у виготовленні вибухових пристроїв.

– У першому і другому випадку це були коробки. У першому випадку ми чітко знаємо, що коробка була схожа на подарункову, тобто така, яка б зацікавила людей для того, щоб підняти її, – розповів начальник поліції.

Тоді від вибуху потерпів звичайний перехожий. Він отримав травму кисті руки. Та на відміну від сьогоднішнього «подарунку», «коробка для Камінського» не була начинена металевими предметами, що було більше схоже на кримінальне попередження.

Відтак, Олександр Богомол вбачає ознаки серійності в діях, можливо, одних і тих самих злочинців.

– На мою думку, ці дві події пов’язані, принаймні, припускаю, що це може бути справа рук одних і тих же людей чи людини, – сказав він. 

Щодо мотивів замаху на Андрія Крисоватого на даний поліція розглядає версії про особистий конфлікт, вимагання коштів, громадська та професійна діяльність потерпілого. 

На питання чи взаємопов’язані конфлікти, які мав Андрій Крисоватий та Володимир Камінський, начальник поліції відповів:

– Конфліктних ситуацій, які би пов’язували цих двох людей, ми поки що не прослідковуємо. Звичайно, ще рано про це говорити категорично, тому що подія сталася сьогодні зранку. Ми дослідили, де можуть бути конфлікти Крисоватого і пов’язати з попереднім випадком поки що немає чим. Але, звичайно, наразі це ще не кінцева відповідь.

До  вибухівки, яка була закладена під ворота ректору ТНЕУ, злочинці залишили записку. Текст записки Олександр Богомол озвучив під час брифінгу.

– Ця записка стала підставою для порушення кримінального провадження за замахом на вбивство. А також факт те, що у вибуховому пристрої були елементи ураження, дає підстави зареєструвати провадження за цією статтею. Текст записки: «Подарунок від нас. Мементо морі, ректор. Мементо морі».

Примітка: “мemento mori” – латинський вираз, що означає “пам’ятай про смерть”.

Начальник ГУ НПУ Тернопільщини також закликав громадян бути обережними при виявленні невідомих предметів.

– За жодних обставин не потрібно чіпати їх, перевертати, піднімати, відкривати. Одразу ж телефонуйте на 102, – наголосив  Олександр Богомол.  

Назарій Наджога

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE