Politerno > Україна і світ > В Україні починає свою роботу Вищий антикорупційний суд (Відео)

В Україні починає свою роботу Вищий антикорупційний суд (Відео)

  • 5 Вересня, 2019
  • 968 Переглядів
  • Comments Off

Вищий антикорупційний суд починає свою роботу 5 вересня.

“Вищий антикорупційний суд розпочинає свою діяльність в найкоротший можливий термін. Суд готовий до виконання покладених на нього обов’язків”,  – заявила голова суду Олена Тарасевич.

Тарасевич нагадала, що юрисдикція Вищого антикорупційного суду розповсюджується на всю територію України.

За попередніми підрахунками державної судової адміністрації,  з місцевих загальних судів до ВАКС повинні надійти понад 3 тисячі кримінальних проваджень, з яких лише 190 – ті, по яких досудове розслідування закінчувало Національне антикорупційне бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Зборами суддів було вибрано слідчих суддів – 6 осіб. На стадії досудового розслідування вони здійснюватимуть судовий контроль за дотриманням прав і свобод людини.

Сформовано в першій інстанції 7 колегій, які здійснюватимуть судовий розгляд кримінальних проваджень по суті. В апеляційній палаті функціонуватиме 4 колегії які здійснюватимуть апеляційний перегляд.

Голова НАБУ Артем Ситник, у свою чергу, висловив сподівання, що терміни розгляду справ у ВАКС будуть “дійсно розумними”, а не тими, які демонстрували суди загальної юрисдикції.

“Поки що цього колективу достатньо для того, щоб вирішувати слідчі питання по поточним розслідуванням, прийняти ті справи, які вже розслідувані, для розгляду. В розумні строки розглянути їх, поставити крапку і дати відповідь на запитання, хто був правий: НАБУ чи сторона захисту, яка постійно доводить, що ми погано розслідуємо”, – зазначив Ситник.

Президент України Володимир Зеленський, який був також присутнім на заході, пообіцяв, що підслідність суду змінять, щоб ВАКС розглядав лише справи топ-корупції.

Верховна Рада ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд у червні 2018 року. 6 березня Кваліфікаційна комісія оголосила результати конкурсу до Вищого антикорупційного суду. У ВАКС працюватимуть 38 суддів.

7 травня на перших зборах суддів Вищого антикорупційного суду із третьої спроби його головою обрана Олена Танасевич, її заступником став Євген Крук.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE