Politerno > Україна і світ > При голосуванні за закон про імпічмент “Слуга народу” грубо проігнорувала норми регламенту – депутати

При голосуванні за закон про імпічмент “Слуга народу” грубо проігнорувала норми регламенту – депутати

  • 10 Вересня, 2019
  • 1069 Переглядів
  • Comments Off

Так звана монобільшість Верховної Ради під час голосування в цілому за проект закону про процедуру імпічменту знехтувала нормами регламенту, які забороняють приймати законопроект за основу і в цілому, якщо є заперечення народних депутатів, констатують у фракціях “Європейська солідарність”, “Голос” та “Батьківщина”.

“Порушена стаття 102, пункт 4”, – сказав співголова фракції “Євросолідарність” Артур Герасимов журналістам у парламенті після голосування за закон.

Згідно з цією нормою регламенту, парламент може прийняти законопроект в цілому відразу після першого читання, якщо його визнали таким, що не потребує доопрацювання, та якщо не надійшло зауважень щодо його змісту від народних депутатів, інших суб’єктів права законодавчої ініціативи, юридичного чи експертного підрозділів апарату Ради.

У свою чергу, заступник голови фракції “Голос” Ярослав Железняк зазначив, що хотів би отримати роз’яснення регламентного комітету Ради.

“Є норма регламенту, яка говорить, що якщо в законопроекті понад 100 статей, не може бути голосування за основу і в цілому одразу. Друге – якщо є заперечення у народного депутата. Причому це може бути навіть один депутат. Не може бути голосування за основу і в цілому. Ця норма не дуже правильно виписано, тому її трактують по-різному. І в різний час влада її використовувала на свою користь… Зараз відбувається посилання саме на цю норму”, – сказав він.

“Була порушена ця норма. Що таке заперечення? Як воно відбувається? Як ти вносиш? Це не врегульовано. І це спеціально було зроблено, кожна влада залишала цю норму собі”, – пояснив Железняк.

Фракція «Батьківщина» підтримала законопроєкт №1012 про особливу процедуру усунення президента з поста (імпічмент) лише в першому читанні, проте не стала голосувати за нього в цілому через порушення Регламенту ВРУ.

«Керівництво парламенту має діяти за Регламентом і давати можливість депутатам вносити поправки до цього законопроєкту», – заявив заступник Голови партії Іван Крулько під час спроби спікера поставити документ на голосування в цілому всупереч процедурі розгляду.

Водночас у фракції переконані, що переглядати варто не процедуру імпічменту, як таку, а скасовувати недоторканність глави держави та суддів, вносячи зміни до Конституції.

«Ми пропонуємо вносити зміни не в ст.111 Конституції України, а в ст. 105: знімати недоторканність з пана Президента, вносити зміни у відповідну статтю Конституції та знімати недоторканість з суддів і таким чином виконувати передвиборчі обіцянки глави держави», – пояснив він.

Нардеп Сергій Власенко нагадав: під час виборчої кампанії Володимир Зеленський обіцяв, що почне «впроваджувати рівність та справедливість із себе».

Проте запропонований ним документ, на переконання депутата від «Батьківщини», не є законом про рівність. «Залишається в Україні каста недоторканних – судді, недоторканність з яких знімає Вища Рада правосуддя, і Президент України», – підсумував політик.

Нагадаємо, Верховна Рада прийняла у цілому законопроект президента Володимира Зеленського  про імпічмент.

Дві фракції просили час на заяви, однак спікер Дмитро Разумков оголосив перерву на 30 хв.

Після прийняття закону у першому читанні частина депутатів просили дати час на ознайомлення з прийнятим законопроектом і внесення поправки і наполягли, щоб у другому читанні і в цілому закон розглядали на наступному засіданні.

Втім, Разумков прохання проігнорував. 

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE