Politerno > Україна і світ > Комітет ВР підтримав розпуск ЦВК – Сліпачук відповіла на претензії

Комітет ВР підтримав розпуск ЦВК – Сліпачук відповіла на претензії

  • 11 Вересня, 2019
  • 998 Переглядів
  • Comments Off

Профільний парламентський комітет підтримав подання президента Володимира Зеленського щодо звільнення з посад членів Центрвиборчкому.

Про це повідомляють джерела УП.

Деталі: “За” проголосували 16 членів комітету комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, “проти” – 2, ще 7 утримались.

Зеленський просить парламент звільнити весь склад ЦВК.

Представник президента у Раді Руслан Стефанчук не став пояснювати аргументацію подання. Він зазначив, що глава держави “зробив обґрунтоване подання”, яке роздали депутатам, і “кожен сам для себе визначає рівень обґрунтованості”.

Відповідаючи на запитання депутатів, Стефанчук сказав, що не вважає подання президента виключно політично обґрунтованим та узурпацією влади.

Під час голосування у комітеті спочатку нарахували 13 голосів “за”. Після цього співробітниця Ради, звертаючись до голови комітету, сказала: “Треба 14”. Депутати знову проголосували, давши вже 16 голосів. 

У свою чергу голова Центральної виборчої комісії Тетяна Сліпачук  на засіданні комітету заявила, що відомство під її керівництвом працювало незалежно та “рівновіддалено” від усіх політичних партій.

“З самого початку своєї роботи Центральна виборча комісія була абсолютна незалежна та рівновіддалена від усіх політичних сил. І саме це стало запорукою такого успішного результату проведених виборчих кампаній”,  сказала Сліпачук.

“Всі міжнародні спостерігачі, які відслідковували виборчий процес відмітили, що багато проблем, з якими стикнулася Центральна виборча комісія, є проблемами виборчого законодавства і повного безладу в судовій практиці. Я розумію, що є певні політичні рішення, які можуть бути прийняті, в тому числі, в стінах парламенту. Але будь-яке політичне рішення має відповідати закону”, – додала голова Комісії.

Відповідаючи на претензії щодо діяльності ЦВК, Сліпачук сказала, що комісія не має повноважень для перевірок інформації, яку подають кандидати у депутати.

Також Сліпачук згадала про те, що кандидати на парламентських виборах часто використовували назву партії “Слуга народу”. За словами Сліпачук, комісія наголошувала на “цій практиці” під час брифінгів, зверталась до правоохоронців та просила громадян звертатись до суду. Водночас, ЦВК не має “юридично встановлених важелів”, щоб реагувати на такі проблеми.

Нагадаємо, 10 вересня президент Володимир Зеленський запропонував Верховнй Раді розпустити Центральну виборчу комісію.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE