Politerno > Україна і світ > Представники кіноіндустрії у листі Зеленському висловили “занепокоєні” щодо змін у галузі після виборів

Представники кіноіндустрії у листі Зеленському висловили “занепокоєні” щодо змін у галузі після виборів

  • 17 Вересня, 2019
  • 1086 Переглядів
  • Comments Off

Володимир Зеленський до того, як став президентом України, був активним учасником індустрії кіно та розваг

У вівторок, 17 вересня, кілька десятків представників української кіноіндустрії та декілька громадських організацій підписали відкритого листа на ім’я президента Володимира Зеленського і очільника Мінкульту Володимира Бородянського, в якому висловили занепокоєння змінами у галузі, що сталися після виборів в Україні.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

«Зміни, які відбуваються в Україні після виборів президента і Верховної Ради, торкаються й кіногалузі. Окрім позитивних прагнень, є й ті, які викликають занепокоєння. Зокрема, заява голови комітету Верховної Ради України з гуманітарної та інформаційної політики Олександра Ткаченка про необхідність скасування результатів останнього конкурсу кінопроєктів (11-й пітчинг). Такі дії підривають не тільки сталість розвитку української кіногалузі, але й репутацію України як надійного партнера на міжнародній арені. Перегляд результатів 11-го конкурсного відбору означатиме фінансові та репутаційні втрати не лише для компаній-виробників, а й для держави Україна в світі», – йдеться у листі.

Підписанти вказують, що «кіноспільнота підтримує дії щодо продовження реформування галузі шляхом відкритого діалогу між представниками галузі, законодавчою і виконавчою владою».

«Також ми сподіваємося на якнайшвидше оголошення відкритого конкурсу на заміщення посади голови Держкіно України», – йдеться у тексі документа.

Серед підписантів листа, є зокрема, сценарист Андрій Кокотюха, режисер і актор Ахтем Сеітаблаєв, режисер, сценарист і продюсер Володимир Тихий, акторка Ірма Вітовська, режисер Михайло Іллєнко, акторка Римма Зюбіна, режисер Роман Балаян та інші. Підписали листа також 7 організацій, пов’язаних з кіноіндустрією.

12 вересня міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський на засіданні парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, очолюваного нардепом і ексгендиректором телеканалу «1+1» Олександром Ткаченком, заявив про намір переглянути результати 11-го пітчингу (конкурсного відбору) Держкіно через перевищення бюджету.

16 вересня Бородянський заявив про намір запровадити в Україні рейтинг режисерів і продюсерів, які зможуть претендувати на державну фінансову підтримку у створенні кіно. Він зазначив, що не може самотужки скасувати результати 11-го пітчингу Держкіно, але рекомендував Раді з державної підтримки кінематографії переглянути його результати. Цього ж дня Держкіно оголосило про проведення другого етапу 12-го конкурсного відбору кінопроєктів – з 23 до 27 вересня.

19 серпня голова Державного агентства з питань кіно Пилип Іллєнко заявив, що йде з посади, назвавши основну мету своєї роботи в Держкіно «досягнутою».

Нагадаємо, при Офісі президента створили Раду з питань свободи слова, до якої, окрім членів самого Офісу, обрали представників ЗМІ, громадських організацій, Національної спілки журналістів та Незалежної медіапрофспілки. Скандалом стало те, що до Ради обрали журналістів без їхнього відома.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE