Politerno > Україна і світ > На Банковій підприємці вимагають від Зеленського не “закручувати гайки” малому бізнсу (Відео)

На Банковій підприємці вимагають від Зеленського не “закручувати гайки” малому бізнсу (Відео)

  • 30 Вересня, 2019
  • 1326 Переглядів
  • 0

У Києві під Офісом президента представники малого бізнесу вимагають від президента Володимира Зеленського накласти вето на прийняті Верховною радою законопроекти №1053-1 та №1073.

Законопроекти №1053-1 та №1073 поєднанні не тільки одним днем прийняття у Верховній раді, але й бажанням ввести в практику програмні РРО як альтернативу класичним.

Розподіл нововведень по цим законопроектам наступний:

Законопроект №1053-1 – внесення змін до Закону “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій…” від 06.07.1995 р. №265 (більш “народна” назва – Закон про РРО). Основні зміни, що просуваються: поняття програмного РРО, звуження кола осіб, які звільнені від використання РРО, а також збільшення штрафів за порушення;

Законопроект №1073 – внесення змін до ПКУ. Основні зміни: узгодження ПКУ зі змінами по проекту 1053-1. Однак, є ще один нюанс: поширення обов’язковості використання РРО на всіх єдиноподатників 2-3 групи, залишаючи звільненими тільки 1 групу.

Окрім цього, обидва проекти мають ідею суспільного контролю за сферою розрахунків: на основі звернення покупця відбувається перевірка і якщо порушення підтверджується, то накладається штраф, частина якого перепадає покупцю, який скаржився. 

На думку протестувальників та більшості експертів, якщо Верховна рада прийме дані проекти у такому вигляді, то очікуються ряд негативни х наслідків:

  • придбання товарів, робіт, послуг через магазини, які належать фізособам-підприємцям, у тому числі й Інтернет-магазинах буде супроводжуватися отриманням електронного чеку у формі СМС, електронного листа тощо й реєстрацією цього чека у фіскальній базі податківців;

  • продавець постійно буде під загрозою подачі на нього скарги з боку споживача, яку зобов’язані розглядати податківці. Споживач стає потенційним донощиком, фінансово зацікавленим, щоб продавець заплатив штраф;

  • зачіпається сфера торгівлі уживаними товарами (б/в товари) фізичними особами на ринках. Наприклад, старий радіоприймач, радіо- та авто-деталі з розібраної техніки чи автомобілів. Крім того, можна досить широко інтерпретувати поняття “ринок”, поширивши його й на Інтернет-торгівлю (як бути з olx.ua та подібними?).

Чи дасть це детінізацію? Експерти припускають, що так, але дані ініціативи несуть і чималі ризики:

  • система “фіскальних доносів” може мати негативний бік: подання скарг на конкурентів, скарг через “поганий настрій”, податкова може бути просто перенаповнена даними скаргами;

  • невідомо, як працюватиме електронна система і які збої будуть;

  • проблеми можуть бути при продажу товарів, робіт, послуг людям похилого віку, які не скористуються сучасною технікою. Продавець зобов’язаний виконати норми закону, але має лише програмний РРО, куди ж він тоді має направити електронний чек, якщо людина не має електронної пошти, смартфону та навіть телефону? Покупець взагалі не отримає чек або йому треба буде відмовити у продажу товару. 

Нововведення з законопроекту № 1053-1

Нововведення з законопроекту № 1073

Читайте також: Перший Майдан для Зе. Чому ФОПи і великий бізнес готують бунт проти податкової революції від нової влади

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE