Politerno > Тернопільщина > Лікарі Тернопільщини незабаром поїдуть на заробітки до Польщі

Лікарі Тернопільщини незабаром поїдуть на заробітки до Польщі

  • 25 Жовтня, 2019
  • 1151 Переглядів
  • 0

За даними Gazeta Prawna.pl, Міністерство охорони здоров’я Польщі підготувало зміни, які дадуть можливість полегшити працевлаштування лікарів з-за меж ЄС.

Дозвіл на практику лікаря в конкретній польській лікарні та іспит, що дає право на надання послуг лікаря в Польщі – все це передбачає проєкт МОЗ Польщі. Нові правила дозволять наймати медиків за межами ЄС, наприклад в Україні. І вони дозволять обійти – чи, принаймні, відкласти – нострифікаційну процедуру, що полегшує роботу в інших державах ЄС (процедуру визнання іноземних документів про освіту).

“Якщо ми цього не зробимо, це зроблять інші країни нашого регіону, де медичні установи мають набагато вищі бюджети”, – переконує Ярослав Федоровський, президент Польської Федерації лікарень.

До змін з побоюванням ставляться польські лікарі, які вбачають у них запровадження подвійних стандартів.

МОЗ в пояснювальній записці не приховує, що це спосіб залатати кадрові діри там, де є загроза припинення діяльності лікарень через відсутність лікарів-фахівців. Спрощений режим дозволяє працювати тільки в Польщі, тому може сприяти тому, щоб лікарі лишалися в країні, а не їхали в інші держави ЄС.

Зазначається, що в Польщі працює багато лікарів з України, але враховуючи те, що процес нострифікації диплома – тривалий і дорогий, вони залучені в якості санітарів і молодших медсестер.

“Нам дуже потрібні кадри, особливо лікарі, готові до роботи. Така скорочена процедура, безумовно, необхідна”, – стверджує Ярослав Федоровський.

Наразі пропозиція МОЗ проходить обговорення в юридичній комісії Сейму.

Читайте також: Тернополянам стали доступні відомості про надра

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE