Politerno > Тернопільщина > «Рік без Каті». Тернопіль не втомиться виходити на акції, поки не буде покарано всіх, хто замовив Катю Гандзюк

«Рік без Каті». Тернопіль не втомиться виходити на акції, поки не буде покарано всіх, хто замовив Катю Гандзюк

  • 5 Листопада, 2019
  • 1168 Переглядів
  • 0

Рік минув, як померла Катерина Гандзюк. Вона стала символом боротьби громадського суспільства проти корупційної системи.

31 липня 2018 року в Херсоні близько 8:30 ранку невідомий облив Катерину Гандзюк сульфатною кислотою. Напад стався біля будинку, де мешкала політик, в той час, коли вона йшла на роботу. Вона боролася за життя 96 днів. 4 листопада 2018 року – день її смерті.

Напад на Катерину та неможливість знайти замовників спричинили всеукраїнську ініціативу «Хто замовив Катю Гандзюк?» — дописи, графіті та банери цього змісту є на сторінках соцмереж, стінах будинків і під час футбольних матчів на трибунах стадіонів України.

Цей злочин досі повністю не розкрито. До відповідальності притягнуто лише виконавців.



Координатора нападу на Гандзюк Сергія Торбіна засудили до 6 років і 6 місяців позбавлення волі, а безпосереднього нападника Микиту Грабчука – до 6 років в’язниці. Володимир Васянович та В’ячеслав Вишневський отримали вирок – 4 роки ув’язнення,  Віктор Горбунов – 3 роки.

А замовники вбивства й досі на волі.

У річницю смерті по всій Україні пройшли акції «Рік без Каті». Тернопіль теж запитав «Хто замовив Катю Гандзюк?».

– Ми вийшли на вулицю наших міст, щоб вкотре нагадати, що ми вимагаємо справедливості і питаємо «Хто замовив Катю Гандзюк?».  Володимир Зеленський згадував ім’я Каті перед виборами. Він просив в Порошенка, щоб вбивці були покарані. Проте ми зараз бачимо, що Зеленський пообіцяв це зробити. Він мовчить, а мовчання вбиває.  Також новоутворена Верховна Рада теж ігнорує питання замовників вбивств активістів, нападів на активістів. І ще досі не створено тимчасову слідчу комісію, тому що Верховна Рада не може дійти згоди щодо складу комісії. А ОПЗЖ демонструє абсолютну нахабність, адже пропонує в ТСК Іллю Ківу – сказала співорганізаторка акції, представниця ГО «Centre UA» Юлія Ковальчук.



– Людина поклала життя, щоб корупційна прогнила система залишилась в минулому. Катя пережила тортури, її хотіли не просто вбити, а показати іншим активним людям, щоб вони не лізли «не в свої справи», ‒ наголошував у своєму виступі активіст Олег Синовець.



Катерина Гандзюк як символ об’єднує в Тернополі багатьох політиків, партії, громадські організації. Як зазначалося під час акції, вони не втомляться виходити, поки всі злочинці не будуть покарані.  

На фейсбук-сторінці громадської ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк» сьогодні публікувались заяви різних міжнародних організацій. Зокрема, Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні закликала до ефективного розслідування нападів на громадських активістів.

А також, представництво ЄС в Україні наголосило на тому, що в Україні мають бути створені безпечні умови для активістів громадянського суспільства.



Назарій Наджога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE