Politerno > Україна і світ > “Понять и простить”: Нафтогаз не хоче обнуляти $22 млрд боргу Газпрому

“Понять и простить”: Нафтогаз не хоче обнуляти $22 млрд боргу Газпрому

  • 5 Листопада, 2019
  • 1041 Переглядів
  • 0

31 жовтня президент Росії Володимир Путін закликав обнулити всі вимоги як зі сторони “Нафтогазу”, так і з боку “Газпрому” у газовій суперечці.

Як заявив глава НАК Нафтогаз Андрій Коболєв у Facebook, Нафтогаз не бачить для цього підстав.

“Російська сторона пропонує Нафтогазу “обнулити” майже 3 мільярди доларів за Стокгольмським рішенням і відмовитися від позову ще на 12 мільярдів. До того ж АМКУ пропонується відмовитися від штрафу на близько 7 мільярдів доларів

Разом – 22 мільярди доларів – “понять и простить”. Шукаю і не знаходжу в озвучених в медіа пропозиціях зустрічні кроки Росії на співставні суми. Хіба так виглядає “обнулення” взаємних претензій?”, – наголосив Коболєв

Глава Нафтогазу прокоментував заяви російською сторони, щодо нібито дешевших на 25% цін на газ, ніж Україна закупляє з Європи.

“За діючим контрактом ми вже маємо право купувати російський газ за ціною німецького хабу. Газпром відмовляється виконувати це положення контракту.

Читайте також: Українці користуються “частково вільним” інтернетом

Традиційно російські поставки, навіть зі знижками за лояльність, чомусь виходять дорожчими, ніж закупівлі за конкурентними цінами у Європі. Це нелогічно, бо Газпром транспортує газ на меншу відстань.

Коли Стокгольмський арбітраж виправив цю цінову аномалію, Газпром відмовився постачати газ.

Ми вже давно переконались, що ніщо не обходиться Україні так дорого, як дешевий російський газ”, – підкреслив Коболєв.

Коболєв зазначає, що Нафтогаз готовий домовлятися про продовження транзиту і позиція НАК повністю збігається з позицією Єврокомісії, але російська сторона проти.

“Росія – проти, її лякає “вакханалія в Стокгольмському арбітражі”. Звичайно, рішення найавторитетнішого європейського арбітражного суду можна називати “вакханалією”, але тоді постає логічне питання – навіщо Газпром минулого року першим ініціював в Стокгольмському арбітражі два нові процеси проти Нафтогазу?”, – резюмував Коболєв.

Читайте також: Популярні групи у соцмережах під прицілом ворога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE